Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Kindergemeenteraad Zuidplas op bezoek in politiek Den Haag

De kindergemeenteraad van Zuidplas heeft een bezoek gebracht aan het Provinciehuis Zuid-Holland en aan de Tweede Kamer in Den Haag. Samen met Zuidplas-wethouder Frans Klovert spraken ze een lid van het college van Gedeputeerde Staten en een kamerlid.

Het werkbezoek van de kindergemeenteraad aan Den Haag is een jaarlijkse traditie. Door corona was het voor het eerst sinds 2019 dat er leden van de kindergemeenteraad naar het Provinciehuis en de Tweede Kamer gingen.

Berend Potjer sprak als eerste met de Kindergemeenteraad. Hij is namens GroenLinks lid van het college van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. Potjer vertelde over zijn portefeuille energie, natuur, omgevingswet en communicatie. De kinderen waren erg nieuwsgierig en stelde hem heel wat diverse vragen: Waar zijn jullie nu mee bezig? Hoeveel geld heeft de Provincie Zuid-Holland? Wat verdient u per maand? Wie zit op welke plek in de Statenzaal? Hoe word je Commissaris van de Koning?

Tweede Kamer
Na de lunch ging de kindergemeenteraad in gesprek met VVD-kamerlid Queeny Rajkowski (portefeuille digitalisering) en mochten de kinderen tijdens een debat meekijken op de publieke tribune. Zo hebben ze met het VVD-kamerlid gehad over de gevaren van sociale media. Na het gesprek met Rajkowski hebben ze een debat bijgewoond over het rapport Groningers boven gas.

De Kindergemeenteraad
Ieder schooljaar wordt een kinderburgemeester en een kinderraad gekozen. De kinderen komen uit de groepen 8 van alle basisscholen in Zuidplas. Dit gebeurt onder begeleiding van Stichting ZO! De gemeenteraad vergadert enkele keren per jaar en voert samen een project uit. Dit jaar is het project ‘Van afval naar kunst’.