Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Hoe is 2022 verlopen voor het SAZ Repair Café Zuidplas

2022 was het 4e jaar van het SAZ Repair Café Zuidplas. Twee locaties konden vrijwel direct weer open. In Dianthus en de Kroon hield de sluiting vanwege corona-maatregelen langer aan. Na de lange periode van open en dicht, was de toeloop in het begin van het jaar beperkt. In Zevenhuizen blijft het aantal bezoekers lager en in Moerkapelle zijn we wegens beperkt aantal bezoekers na de zomer van twee naar één ochtend in de maand gegaan.

Er zijn een aantal nieuwe vrijwilligers bijgekomen. December 2022 telde het SAZ Repair Café 14 reparateurs. In Moerkapelle blijft versterking gewenst wegens beschikbaarheid van de huidige vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden via SAZ of het Vrijwilligers Informatie Punt van St. Zo. Een keer langskomen is het leukst en gezelligst.

Wat hebben we bereikt
Na een korte aanloop na de corona-sluitingen wisten bezoekers het Repair Café in Nieuwerkerk en Moordrecht snel weer te vinden. De sfeer en de onderlinge praatjes en contacten waren weer gezellig of serieus en altijd goed. De maatschappelijke discussies over corona leidden niet tot vervelende discussies of situaties.

Het merendeel van de bezoekers zijn ouderen; in Nieuwerkerk vanzelfsprekend vaak bewoners van Dianthus. Ondanks de toenemende armoede weten mensen met een lager inkomen ons lastig te vinden. Blijkbaar zijn we nog onvoldoende bekend.

Het aanbod van defecte spullen wijzigt niet echt: veel huishoudelijke apparaten (koffiemachines, strijkijzers en stofzuigers), verlichting, elektrisch gereedschap en audio-apparatuur. We doen (nog) geen kledingreparaties.

(Eenvoudige) elektrische (keuken)apparaten zijn vrijwel altijd te repareren. Moderne volautomatische koffiemachines zijn vaak te complex. Moderne elektronica en geluidsapparatuur zijn amper te openen, laat staan te repareren. Bezoekers met computers, tablets of printers komen zelden.

Resultaat
2022 was het jaar met het grootste aantal reparaties en hoogste slagingspercentage in ons bestaan. Het slagingspercentage lag boven het landelijke gemiddelde (61%). Onze kennis en ervaring groeit. Nieuwe vrijwilligers brengen eigen expertise in. Daarnaast kunnen we steeds beter vervangende onderdelen vinden via (buitenlandse) leveranciers. Soms bieden we meer hulp dan dat er sprake is van reparaties. Zoals het vervangen batterij of een handleiding uitleggen.

 2019202020212022
Locaties2344
Bezoekers / reparaties223119121299
Slagingspercentage54%67%61%71% 213 dingen

Alle reparaties en pogingen komen anoniem in de landelijk Repair Monitor

2022 sluiten we financieel positief af. De waardering in de vorm van bijdragen in de fooienpot door bezoekers dekte prima de uitgaven.

Repair Kid
In het najaar organiseerden we voor het eerst een buitenschoolse activiteit als onderdeel van BRAinS (Brede Activiteiten in Scholen) . Het Repair Café bedacht de inhoud van de bijeenkomsten en voerde die uit.

Er deden 12 kinderen mee; ze waren allemaal enthousiast, leergierig en soms positief eigenwijs. Net als trouwens de vrijwilligers.

Op de 1e middag plakten de kinderen een fietsband én zochten ze ook de oorzaak van het lek. Op de 2e middag stond de stroomkring centraal. Hiervoor gebruikten we lampen gedoneerd door de 2e-kanswinkel Moerkapelle. We maakten duidelijk dat bij elektriciteit veiligheid extra belangrijk is.

De 3e middag brachten kinderen zelf iets van thuis mee. Ze wisten het merendeel van die spullen te redden; deels met aanwijzingen of hulp van de vrijwilligers.

En nu verder
Het SAZ Repair Café Zuidplas kwam na de corona-jaren in 2022 weer goed op gang. Repair Kids is een leuke nieuwe activiteit; voorjaar 2023 is dit weer onderdeel van het aanbod van BRAinS. Bezoekersaantallen kunnen en mogen nog steeds omhoog. Het aantal vrijwilligers neemt toe. Extra publiciteit; zeker onder mensen met een smalle beurs; blijft noodzakelijk. Daarin willen we samenwerken met andere organisaties binnen en buiten Zuidplas.