Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

ChristenUnie/SGP langs bij Historische Vereniging en De Oase

De fractie van ChristenUnie/SGP bracht zaterdag 12 november een werkbezoek aan Nieuwerkerk aan den IJssel. Ze gingen langs bij de Historische Vereniging Nieuwerkerk in de mooie Oudheidkamer aan de ’s Gravenweg 6A. Met deze vrijwilligersorganisatie spraken zij over de historische waarde van de oude boerenhoeves in Zuidplas. Raadslid Ard Bakker: “Wat is er nog mogelijk met de in verval geraakte Geertruidahoeve aan de 1e Tochtweg bijvoorbeeld? En de door de gemeente aangekochte Langehof aan de ’s Gravenweg. Beiden zijn rijksmonumenten en het is goed om vanuit de politiek eens van gedachten te wisselen met de mensen die hier verstand van hebben voordat we over beide boerderijen een besluit gaan nemen”.

Er was geen tijd meer voor een rondleiding in de Oudheidkamer maar de fractie beloofde nog een keer terug te komen. Want er is veel te zien in het museum dat iedere eerste zaterdagmiddag van de maand geopend is, zoals nu ook een tijdelijke tentoonstelling van oude schoolplaten.

Hierna gingen de raadsleden van ChristenUnie/SGP in gesprek met Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen in De Oase, de voormalige Rabobank aan de J.A. Beijerinkstraat.
Fractievoorzitter Cock van der Spek was onder de indruk: “Het is goed om met eigen ogen te zien hoe het daar reilt en zeilt en de gemeente levert hier mooi werk. Complimenten aan het opvangteam. Wat je aantreft is een warme en hartelijke atmosfeer met vooral vrouwen en kinderen omdat de meeste mannen in Oekraïne zijn achtergebleven. Bijna alle mensen hebben inmiddels werk en de kinderen gaan naar scholen in de buurt. Voor de allerkleinsten is er kinderopvang in De Oase.”

Johan Snoei vult aan: “De Oekraïense mensen zijn heel dankbaar voor deze plek en maken het naar omstandigheden goed. Maar je merkt dat ze liever thuis zouden zijn dan hier, voor wie daar behoefte aan heeft kan een afspraak met een psycholoog worden gemaakt.”

Hans Houtman van de gemeente is blij dat de locatie nog een jaar langer open kan blijven. Met de winter op komst zijn ze bezig de tijdelijke doucheruimte van buiten naar binnen te verplaatsen. En hij ziet nog een uitdaging in de extra taakstelling die de gemeente heeft gekregen. Door de doorgaande oorlog en verwoestingen blijven er Oekraïners naar Europa komen waarvoor extra opvang geregeld moet worden.