Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Moordrecht Nieuwerkerk

Nationale Molen en Gemalen dag 2024

“Langs de Hollandsche IJssel, zei je?” Een beller herhaalt wat net gezegd is. Jawel, een korenmolen aan de oever van deze werk rivier. Op Nationale Molen- en Gemalendag, extra bijzonder, geopend voor bezoek en rondleidingen. “Niet vreemd hoor,” zegt Dick Groenendal, vrijwilliger van het eerste uur, “sommigen zijn oprecht verbaasd dat hier een molen staat.” Door het evenement, met gekleurde zeilen, waar onze wieken zijn getekend en ingekleurd door lokale jeugd, willen mensen weten waar we staan. Kortenoord 3, Nieuwerkerk aan den IJssel en dat is dus langs de Hollandsche IJssel.

Veel molens en een enkel gemaal in Nederland zullen hun deuren openen om iedereen kennis te laten maken met het ambacht van molenaar, het monument molen en de bijzondere plaats die gemalen, waaronder poldermolens, innemen in de geschiedenis van Nederland. Dit is bekend onder de naam Nationale Molen- en Gemalendag. Dit jaar op 11 mei. “We hebben geluk,” gaat Dick verder, “want dit jaar mag molen Windlust weer samenwerken met het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.” Gemaal Abraham Kroes is open voor bezoek en, door gebruik te maken van een gratis veerdienst met uitstappen bij de halte verplicht, vanaf de molensteiger gemakkelijk bereikbaar.

Tijdens de vaart zal onze gids Joke iets vertellen over het werk van het Hoogheemraadschap en het gemaal. Wilt u ook een rondleiding in het gemaal? Meld u dan aan: https://www.aanmelder.nl/155337/registration. Twee bijzondere rondleidingen op één dag, hoe mooi. Eerst het gemaal bezoeken en vervolgens varen naar de molen, en na een bezoek aan de molen weer terugvaren naar het gemaal, of andersom. Een kans om niet te laten schieten.

Programma bij molen Windlust
10:00 uur Molen en Gemaal open voor bezoek;
Start veerdienst vanaf de molensteiger naar gemaal;
Start enveloppe verkoop met mooie, direct mee te nemen, prijzen;
Gekleurde zeilen voorgespannen. Bij voldoende wind draaien de wieken;
Theeschenkerij Korenaer open. Verkoop meelproducten en lekkernijen.
12:30 uur Optreden dameskoor Eigen Wijs uit Moordrecht (3 sessies à 20 minuten)
15:30 uur Laatste vaart van de veerdienst vanaf gemaal Abraham Kroes naar molen.
16:00 uur Einde evenement