Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Platform asielopvangzuidplas gestart

Bewoners en ondernemers van de gemeente Zuidplas hebben de handen ineen geslagen en zijn een platform asielopvangzuidplas.nl gestart, gericht op de menselijke maat bij asielopvang. Zij pleiten voor een eerlijke spreiding over de dorpen en kleinschalige opvang gericht op integratie in de dorpen. Daarbij willen ze dat de gemeente Zuidplas haar bewoners serieus neemt en betrekt bij deze belangrijke ontwikkeling.

Wat is er aan de hand in de gemeente Zuidplas?
Burgemeester en wethouders willen in Nieuwerkerk a/d IJssel binnen afzienbare tijd een AZC, aangeduid als Regionale Opvang Locatie, ontwikkelen in de groene polder langs de Zuidplasweg, voor de opvang van 300 mensen. De gemeenteraad vergadert hierover op 24 januari a.s.

Er leven grote zorgen, vooral over:

  • De aantallen, waarbij er geen spreiding is over de 4 dorpen van Zuidplas en waarbij de impact voor Nieuwerkerk te groot is.
  • Het profiel van de asielzoekers (het COA geeft geen garanties dat het om gezinnen gaat) en daaraan gerelateerd de veiligheid
  • De locatie waar beschermde weidevogels leven en die zich niet leent voor een groot wooncomplex

Er is veel weerstand tegen deze vorm van grootschalige opvang waarvan iedereen inmiddels weet dat het niet werkt. Niet voor omwonenden en zeker ook niet voor de mensen die op deze manier tijdelijk gehuisvest worden.

Zij roepen u op om samen met hun, ook uw stem te laten horen.
Wat kunt u doen?

  1. Loop mee in de vreedzame demonstratiemars naar het gemeentehuis, voorafgaand aan de raadsvergadering op 24 januari. Verzamelen om 18.20 uur op het Fresiaveld bij het Comenius. Vertrek 18.30 uur!
  2. Aanwezig zijn op de speciale raadsvergadering op woensdag 24 januari (start 19.30 uur). Inspreken is ook mogelijk.
  3. Teken de petitie ‘Wij zeggen nee, tegen een groot AZC. Kies voor de menselijke maat’, via
    www.petities.com/nieuwerkerk_zeg_nee_tegen_een_groot_azc