Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Met de zeilen in de wind, die kunst en monument verbindt

Voor de stichting molen Kortenoord (Molen Windlust) scholieren van Thorbecke VO (Nieuwerkerk aan den IJssel), DJ van MozArt, en atelier Teuneke (Moordrecht) was zaterdag 6 mei een spannende dag. In de afgelopen weken zijn de 4 eerst nog maagdelijke witte voorlegzeilen van de molen door scholieren van het Thorbecke VO in 4 sessies beschildert bij atelier Teuneke in Moordrecht.
In de regen om 7 uur zaterdagavond is het laatste zeil onthuld door wethouder Frans Klovert, die samen met molenaar Aart Oskam op de stelling van de molen stond. Op de zeilen worden er allerlei verbindingen gemaakt met o.a. de gewassen en bloemen die in Zuidplas worden gekweekt en daarnaast ook andere monumenten in Zuidplas zoals de steenovens in Hitland.

Om 6 uur waren de DJ Julian en DJ Mike met begeleiding van hun docent Stefan van Moz-art muziekschool van start gegaan met hun set die tot 8 uur duurde.

De zeilen worden van maandag tot vrijdag (8-12 mei 2023) door de molenaars ’s avonds rond 19:00 uur voorgelegd en om ca 22:00 uur weer in rust gerold. Op zaterdag 13 mei Nationale Molen (en gemalen) dag zullen zij om 16:00 uur weer worden verwijdert. Bij een succes willen ze de zeilen volgend jaar door een andere school en misschien andere kunstenaar opnieuw laten beschilderen en onthullen zoals dus in dit jaar.