Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Gemeente Zuidplas zet zich in voor inclusieve verkiezingen

In totaal mogen 35.486 mensen wonend in de gemeente Zuidplas gaan stemmen op woensdag 22 november tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De gemeente Zuidplas doet er alles aan om te zorgen dat iedereen ook kan gaan stemmen. Meer dan ooit wordt er ingezet op inclusiviteit. Van een prokkelduo tot aan een soundbox en van een proefstemming tot een stemmal.

Burgemeester Han Weber: “Wij willen dat iedereen in de gemeente Zuidplas kan stemmen. We snappen goed dat er letterlijk en figuurlijk drempels kunnen liggen voor inwoners om op 22 november hun stem te laten horen. Deze drempels proberen wij zo goed mogelijk weg te halen. Want een goede democratie is van ons allemaal.”

Alle stembureaus in de gemeente Zuidplas zijn rolstoeltoegankelijk. In elk stemlokaal is er een stemhok met een verlaagd schrijfblad. In het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn ook een stemmal en een soundbox aanwezig. De stemmal is een speciale plaat met gaten die over het stembiljet wordt gelegd door een stembureaulid. De soundbox met koptelefoon vertelt de kiezer met een visuele beperking welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven, de kiezer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met potlood het gaatje inkleuren.

Ook is er in Zuidplas een stembureau met daarin een duo bestaande uit een persoon zonder en met (licht) verstandelijke beperking. Want mensen met een verstandelijke beperking zijn meer dan hun beperking, zij willen en kunnen van betekenis zijn in de samenleving.

Op 16 november is een proefstemming voor de komende verkiezingen. Dit biedt inwoners van Zuidplas de mogelijkheid om te oefenen met het stemmen. Bijvoorbeeld als je voor het eerst je stem mag uitbrengen, je het spannend vindt of een hoge drempel ervaart omdat je niet precies weet hoe het stemproces verloopt. Jongeren onder de 18 jaar, die nog niet mogen stemmen, zijn betrokken bij deze proefstemming.