Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Brandweerdag Nieuwerkerk

Zaterdag 23 september was het brandweerdag in Nieuwerkerk aan den IJssel. Naast de brandweer uit Nieuwerkerk aan den IJssel waren er ook voertuigen uit de regio aanwezig. Het oudste voertuig uit 1929, was ooit de eerste gemotoriseerde brandweerwagen in Gouda. Vanuit Ouderkerk aan den IJssel waren ze aanwezig met een PyroLance, dit is een speciale spuit waarmee je een gat kan spuiten in o.a. muren of containers. Hierdoor is het mogelijk om vanaf buiten door een muur heen een brand binnen te blussen.

Daarnaast kon je een kijkje nemen in een incidenten unit, een container die als hij op de grond staat ook nog kan uitklappen waardoor je een grote vergaderruimte krijgt waarbij verschillende hulpdiensten gezamenlijk op kunnen treden bij een incident. Op een groot scherm kon je precies de locatie zien en waren er gebieden aangegeven waar alleen de brandweer mocht komen en waar de politie mensen moest ontruimen. Ook Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zuidplas was aanwezig om over hun acties in Zuidplas te vertellen.

En naast de brandweerboot van ons eigen korps, was er ook een ambulanceboot aanwezig. Deze boot is van de stichting Star Of Life Team, welke ‘Noodhulp in de actieradius van atleten’ als missie heeft. De Star of Life vrijwilligers bevinden zich tussen de sportlieden op strategische plaatsen, tijdens of stand by, en altijd zo dat het sportevenement niet wordt gehinderd, maar wél zo dat er altijd snel hulp kan worden geboden.

Er was ook een opzet gemaakt van een woonhuis, waarbij je kon opschrijven welke onveilig situaties je tegen was gekomen, zoals handdoeken dicht bij een gasfornuis en allerlei achter elkaar aangesloten stekkerdozen. Ook was het mogelijk om eens zelf te ervaren hoe de zware gereedschappen van de brandweer werken en met een knijper, die ze normaal gebruiken om auto’s te knippen / openbreken, nu een koffiebekertje te pakken. En kon je bij de jeugdbrandweer oefenen met het uitrollen van slangen en een brand blussen.

Een aantal demonstratie stonden ook op het programma, zo liet de jeugdbrandweer zien hoe die te werk gingen om een autobrand te blussen en een slachtoffer uit een andere auto te halen. Als afsluiten van de dag was er de grote demonstratie van het brandweerkorps waarbij een inzet moesten doen bij een autobotsing, waarbij er brand was in een van de auto’s en er in totaal nog 4 slachtoffers verdeeld over een tweetal auto’s was. Nadat zowel brandweer als ambulance ter plaatsen waren, gingen ze met hun gereedschappen aan het werk om de slachtoffers uit de auto’s te halen. Waarbij ze de verschillende technieken lieten zien, waarbij ze voor het laatste slachtoffer het dak van de auto moesten halen.

Een fotocollectie van de dag is te vinden op: Facebook