Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

(Her)ontdek de Bijbel door de lens van wetenschap

Bij de Bibliotheek de Groene Venen, Batavierlaan 4, 2912 SG Nieuwerkerk ad IJssel

Toegang is gratis Aanvang: 19.30 – 21.30 uur

Nieuwerkerker drs. ing. Cees J Muusse neemt je mee op een intrigerende reis naar het verre verleden. Aan de hand van wetenschappelijke inzichten schijnt hij in deze vierdelige lezingenreeks een nieuw licht op de achtergrond en oorsprong van de bijbel.
De lezingen richten zich op de wetenschappelijke aspecten, niet op religie of theologische discussies. We verkennen de schatten van archeologie, geschiedenis en diverse culturen om het verleden beter te begrijpen. De waarheid is vaak fascinerender dan fictie, en de Bijbel herbergt nog vele geheimen. Cees J. Muusse studeerde theologie in Utrecht en heeft jaren in het buitenland gewerkt voor grote baggerbedrijven. Later werd hij veiligheidskundige. Hij schreef diverse boeken over zowel theologie als veiligheid. De vier lezingen zijn los van elkaar te bezoeken.

12 oktober: Wetenschap vs. De Bijbel
Op de eerste avond is er een introductie over het (vermeende) conflict tussen de wetenschap en de religie. Eeuwenlang hebben ze elkaar bevochten en uitgesloten. De meningen en verschillende inzichten lagen ver uit elkaar en leken elkaar uit te sluiten en onverenigbaar te zijn. We gaan onderzoeken of dit zo is, en
vooral of dit nog zo is in onze tijd.


9 november: Andere, vroegere werelden – voor deze tijd
Wetenschappelijke ontdekkingen hebben aangetoond dat er vóór de moderne tijden nog andere culturen en beschavingen waren. We kijken daar specifiek naar op de tweede avond. Zijn het legenden of schuilt er een bron van waarheid in?


14 december: De wereldtijden in verschillende culturen
Verschillende beschavingen hebben berichten over vroegere tijden overgeleverd (Maya’s, Joden, Babyloniërs) en we zullen op de derde avond zien hoe die verenigbaar zijn en elkaar aanvullen. Ook in de traditionele bijbels is daarover veel terug te vinden, als je het ontdekken wilt.


11 januari: Ontstaan van de bijbel
De interpretatie van de Bijbel zoals die in de traditie is overgeleverd staat ter discussie op de vierde avond.


De toegang tot alle avonden is gratis. Koffie, frisdrank of thee in de pauze zijn voor eigen kosten. Er is ruim gelegenheid voor vragen en verdieping. Wil je verzekerd zijn van een plaats en op de hoogte gehouden worden van eventuele wijzigingen? Meld je dan aan voor de avond(en) van je keuze.
https://www.bibliotheekdegroenevenen.nl/home/aanmeldenlezingceesmuusse.html
of in de Bibliotheek in Nieuwekerk aan den IJsse