Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Graven in het verleden van steenplaats Hitland

Vandaag werd door de Stichting Steenovens Klein Hitland de tentoonstelling ‘Graven in het verleden van steenplaats Hitland’ geopend. De tentoonstelling is te zien in de oostelijke turfschuur van Steenovens Klein Hitland te Nieuwerkerk aan den IJssel.

De tentoonstelling toont het resultaat van recente onderzoeken en opgravingen. Daarnaast is er aandacht voor de ontwikkeling van de steenplaats en de betrokken steenbakkers. Dit alles is onderdeel van hun archeologie-project, dat gesubsidieerd is door de Provincie  Zuid-Holland.

Speciaal voor deze tentoonstelling schreef Rob Stolk een nieuw boek wat ook tijdens bijeenkomst door hem gepresenteerd en is ook onderdeel van het archeologie-project.

Het boek gaat over de laatste bevindingen en vondsten, het onderzoek naar achtergronden van de betrokken steenfabrikanten en hun (familie-)relaties met andere steenfabrieken, de ontwikkeling van het bakproces, de impact van de baksteenindustrie op de samenleving en het leven en werken op de steenplaats. En is te koop tijdens de openingstijden van de steenovens.

De tentoonstelling werd daarna geopend door wethouder Frans Klovert en kinderburgemeester Thomas Schouten, welke met een oude kruiwagen met daarop ijsselsteensjes rijden vanuit de grootste oven naar de oostelijke turfschuur.

De tentoonstelling is te bezichtigen op 27, 28 en 29 mei 2023 en 3, 4, 10, 17, 24 en 25 juni 2023 (openingstijden van 10:30-16:00). Tijdens het Pinksterweekend is Rob Stolk er om vragen te beantwoorden en boeken te signeren.

Een kleine fotocollectie is te vinden op: Facebook