Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Moordrecht

Praten over duurzaamheid onder het genot van een zak patat

Dit keer eens niet in een zaaltje met een beamer of beeldscherm met daarop een presentatie over duurzaamheid. Maar lekker buiten op het Gouwe Park in Moordrecht met een zak patat in de hand. En dan als ondernemer samen met een medewerker van de ODMH in gesprek gaan over duurzaamheid en de wetgeving die er voor bepaalde (veel) verbruikers aan gaat komen. Maar ook hoe je bijvoorbeeld al heel snel iets kunt doen aan je energieverbruik.

Er kon ook met de ODMH een afspraak gemaakt worden om eens in je bedrijfspand te komen kijken. O.a. met behulp van de data van de aanwezige slimme meter, kunnen zij adviezen geven m.b.t. energiebesparing. Bijvoorbeeld is te zien wanneer er onverwacht verbruik is, waarbij een oorzaak zou kunnen zijn dat een aircosysteem dag en nacht actief is. Of misschien kan de thermostaat in een pand wel een aantal graden lager op moment dat er geen mensen zijn in het pand.

De organisatie van deze “patatdag” was in handen van de ODMH, maar daarnaast waren er ook medewerkers van het RVO aanwezig. Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers kunnen ondernemers subsidie aanvragen bij het RVO om hun panden te verduurzamen. Maar ook kunnen gemeenten of andere organisaties daar een bijdrage krijgen om duurzaamheidsprojecten en kennisbijeenkomsten op te zetten voor ondernemers. Waarbij er hier gekozen was dat eens niet in een zaaltje met een presentatie te doen, maar gewoon lekker buiten en tijdens het eten het over duurzaamheid te hebben.

Ook wethouder Wybe Zijlstra van de gemeente Zuidplas, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, kwam langs om in gesprek te gaan met ondernemers. Vooral aan het begin waren er nog niet heel veel ondernemers, maar ze moesten dan ook wel concurreren met de huldiging op de Coolsingel in Rotterdam. Maar na half 1 kwamen er toch meer ondernemers met een aantal van hun werknemers een patatje met een snack halen. De afgelopen weken had de ODMH geflyerd bij de bedrijven op het bedrijfsterrein om bekendheid te geven aan de “patatdag” welke werd gehouden op het parkeerterrein van 12GO Biking (waarvan de winkel op maandag gesloten is).