Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Nationale molendag bij Windlust

Eigenlijk is het de Nationale Molen en Gemalen Dag, ging om 10 uur zaterdag ook van start bij Molen Windlust om 10:00 uur.

Vrijwillige Gastvrouwen en -heren, evenals molengidsen waren aanwezig om de bezoekers te vertellen over de molen een van de in Nieuwerkerkse monumenten.

De korenmolen is met IJsselsteentjes gebouwd en staat langs de Hollandsche IJssel. De vrijwillige molenaar van dienst was in het begin druk bezig om de molen draaivaardig hebben en er was voldoende wind om de wieken, met daarop de beschilderde zeilen, te laten draaien. De gehele dag werden enveloppen verkocht met daarin soms een lotnummer. Dit lotnummer verwees naar de een overeenkomstig nummer op de prijzentafel. Grote en kleine prijzen waren beschikbaar gesteld door de lokale winkeliers en andere gulle gevers.

De opbrengst was voor de onderhoudskas die elk klein en groot bedrag kan gebruiken om de molen in de best mogelijke staat te houden. In de middag kwam shanty koor de Moordtzangers. Hun optreden was een trip langs memory-lane gevuld met, veelal, zeemansliederen. Behalve meel en meelproducten welk in de theeschenkerij gekocht konden worden hadden ze ook veel streekproducten te koop. En vele huiselijke accessoires die door cliënten in de dagopvang worden gemaakt. Koffie en thee met heerlijk, met meel van de molen gebakken, koek of cake was ook te verkrijgen. In de molenwinkel waren diverse molensouvenirs, 3 soorten bier met ijsselmonument etiket, wijnen met een molen etiket en de Nieuwerkerkse liquerette te koop.