Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Moordrecht Zevenhuizen

SAZ start Parkinson-boksen

Senioren Actief Zuidplas (SAZ), de seniorenvereniging in de gemeente Zuidplas, biedt een nieuwe activiteit bij de Inspanningstak, namelijk Parkinson-boksen.


Onder de deskundige leiding van boksdocent Erwin Lagcher, waarmee de SAZ een samenwerking is gestart, kunnen mensen met Parkinson voorlopig op twee locaties in Zuidplas op verantwoorde wijze bewegen en daarmee hun mobiliteit op peil houden.


Vooralsnog kunnen de lessen Parkinson-boksen gevolgd worden op twee locaties, te weten “Zin in Bewegen”, aan de Sportlaan in Moordrecht en bij de vestiging van “Beweegpunt Bas” op de Koornmolen aan de Tweemanspolderweg in Zevenhuizen. Ze zijn uiteraard ook toegankelijk voor Nieuwerkerkers. Er is zelfs nog een derde mogelijkheid, al is dat niet in de gemeente Zuidplas, maar in Rotterdam Alexander, bij Optisport aan het Bramanteplein.


De SAZ heeft er alles aan gedaan ook dit keer de kosten voor deelnemers zo laag mogelijk te houden, waardoor u (behoudens een inschrijfbijdrage van 15 euro) slechts vijf euro per les (van een uur) betaalt.

Zeer geschikt
Hoewel boksen misschien niet de eerste sport is waar u aan zou denken voor een Parkinsonpatiënt, is toch gebleken dat het zeer geschikt kan zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson of een beginnende vorm van dementie. Het combineert het verbeteren van het uithoudingsvermogen met het (leren) maken van diverse bewegingen en stoten, waardoor balans, spierkracht en motorische vaardigheden verbeteren.
Voor deze training hoeft u overigens niet de ring in en het is ook niet de bedoeling dat er echt contact wordt gemaakt. Dit maakt het voor de meeste mensen toegankelijker en prettiger. Zonder dat je een gevecht aangaat train je balans, snelheid en hand-oogcoördinatie. Bij de oefeningen wordt gewerkt met bokszakken om spieren op te bouwen, terwijl met het voetenwerk ook aan de balans wordt gewerkt. Trainer Erwin Lagcher is de eerste en vooralsnog enige bokstrainer die volledig bevoegd is deze trainingen te verzorgen. Hij is inmiddels actief in diverse sportscholen en wordt door veel Parkinsonspecialisten aanbevolen.
Wie interesse heeft, kan nadere informatie opvragen bij Petra Lelieveld, Teammanager Inspanning Moordrecht/Moerkapelle/Zevenhuizen. Tel: 06-10690916 of per mail: teaminspanning@sazuidplas.nl