Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Handhaven om erfgoed te behoeden voor verder verval

Rijksmonument Geertruidahoeve verder behoeden voor verslechtering en verval: het college van Zuidplas gaat per direct handhavend optreden. Het college heeft de eigenaar van het rijksmonument in Nieuwerkerk aan den IJssel een last onder dwangsom opgelegd. In de last staat duidelijk omschreven welke maatregelen de monumenteigenaar moet nemen om te voldoen aan de last, zoals het wind- en waterdicht maken van de boerderij om verdere achteruitgang te voorkomen.

De huidige situatie van de Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk is bijzonder slecht. Het is de gemeente de afgelopen jaren niet gelukt om samen met de eigenaar te komen tot een duurzame herontwikkeling van de boerderij en bijbehorende gronden. Bijkomend effect was dat ondanks een vooraanschrijving tot handhaving toch het handhavingstraject stil kwam te liggen. Daar komt verandering in nu de gemeente Zuidplas als bevoegd gezag actie gaat ondernemen en de eigenaar een last onder dwangsom oplegt.

Wethouder Cultuur en Erfgoed, Frans Klovert: ‘Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor het behoud van ons erfgoed. Ons college betreurt dat het de afgelopen jaren niet in staat is geweest dit erfgoed voor verder verval te behoeden. Dat spijt ons zeer. Het is buitengewoon treurig en zonde, dat het pand er nu zo bij staat. Dat reken ik zowel de gemeente als de eigenaar aan. In het belang van ons erfgoed moet er daarom nu gehandeld worden. We moeten voorkomen dat dit negatief afstraalt op ons andere erfgoed. Dit zal ook onze boodschap zijn naar de erfgoedwereld. Ik reken op de verantwoordelijkheid van de eigenaar om de maatregelen spoedig te treffen die zijn monument voor verder verval behoeden.’

Meer informatie
Raadpleeg zuidplas.nl voor meer informatie over Geertruidahoeve (Q&A)