Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Energiebesparende acties van de gemeente Zuidplas

Vanuit het Rijk zijn gelden beschikbaar gesteld die op grote schaal kunnen worden ingezet voor eenvoudige energiebesparende maatregelen (tot enkele honderden euro’s per huishouden). Deze middelen zijn echter niet toereikend om grotere maatregelen per huishouden te treffen.

De gemeente heeft een aanpak voor energiearmoede ontwikkeld om deze Rijksgelden te besteden. De uitvoering van de aanpak Energiearmoede is gestart op 1 november 2023.

Er zijn twee gelijktijdige initiatieven gelanceerd: een huisbezoek van een energieadviseur en een witgoedvoucher. Bijna 1.500 huishoudens, die recht hadden op energietoeslag, zijn benaderd. Vanaf 1 november konden inwoners beide initiatieven aanvragen. De gemeente heeft aanvankelijk 400 witgoedvouchers ter waarde van €550,- en 500 huisbezoeken door energieadviseurs ingekocht. Op 5 november heeft de gemeente nog eens 200 vouchers bijgekocht.

De twee initiatieven voor inwoners die energietoeslag hebben ontvangen, zijn als volgt:

  1. Energieadviseurs bezoeken op verzoek van de bewoner om advies te geven en eenvoudige energiebesparende maatregelen te installeren. Een huisbezoek bestaat uit twee delen: een persoonlijk adviesgesprek over de beste methoden om energie te besparen in de woning, inclusief praktische tips. De energieadviseur is een deskundige die uitgebreide kennis heeft en alle vragen over energiebesparing kan beantwoorden. Daarnaast brengen de adviseurs gereedschap en nuttige producten mee. In overleg met de bewoner bepalen ze welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor de woning. Dit kan bijvoorbeeld het installeren van radiatorfolie, tochtstrips en/of het optimaliseren van de centrale verwarming (cv) omvatten. Hierdoor is er minder energie nodig om het huis te verwarmen en blijft de warmte langer behouden, wat resulteert in besparingen voor de bewoner.
  2. Deze inwoners kunnen een witgoedvoucher ter waarde van €550,- aanvragen, die zowel online als fysiek in aangesloten winkels kan worden ingewisseld. Dit biedt de bewoner de mogelijkheid om energiezuinigere producten aan te schaffen, waardoor ze energie en kosten kunnen besparen. Hopelijk stimuleert dit de bewoner om bijvoorbeeld oude, energieverspillende koelkasten te vervangen.

Voor beide initiatieven geldt: op is op. Op dit moment is er een wachtlijst voor de vouchers. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om opnieuw op te schalen.

Het Regionaal Energie Loket (REL) voert beide initiatieven uit in samenwerking met de gemeente.

Meer informatie is ook te lezen op www.zuidplas.nl/energietoeslag.