Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Moerkapelle

Feestelijke opening circulaire en modulaire school in Moerkapelle

Vrijdagmorgen opende wethouder Wybe Zijlstra het tijdelijke, circulaire en modulaire schoolgebouw aan de Koningsspil in Moerkapelle. Dit energiezuinige groen-zwarte gebouw bestaat uit houten modules en is herbruikbaar. Deze constructie maakt het mogelijk om flexibel en duurzaam invulling te geven aan de ruimtebehoefte voor het basisonderwijs. Het is een van de eerste circulaire en modulaire scholen in ons land die voor tijdelijke huisvesting wordt gebruikt. Dit gebouw blijft staan totdat de nieuwe school is opgeleverd en in gebruik genomen.

Vrijdagochtend in alle vroegte hadden leerlingen, ouders en leerkrachten zich verzameld in de grote hal van het circulaire, modulaire schoolgebouw aan de Koningsspil. De directrice van de Keijzerschool, Femmie van Brenk, heette eenieder welkom. Daarna sprak wethouder Wybe Zijlstra de genodigden toe en opende hij de school met het doorzagen van een houten plank. Na luid applaus van alle genodigden was er voor iedereen wat te drinken en een traktatie om de opening te vieren.

Circulair en modulair schoolgebouw
Om tijdens de bouwfase van de nieuwe, permanente school onderdak te kunnen bieden aan alle leerlingen, zocht de gemeente Zuidplas naar een duurzame oplossing voor het ruimtegebrek. Uiteindelijk koos zij ervoor om tijdelijk een circulair en modulair schoolgebouw neer te zetten. Dit energiezuinige schoolgebouw is gebouwd met duurzame, kwalitatief hoogwaardige materialen en bestaat uit houten modules. Hierdoor is het gebouw aan te passen naar het gewenste volume en makkelijk op en af te bouwen. Verder voldoet het gebouw aan het Bouwbesluit permanente bouw en Frisse scholen klasse B. Qua levensduur, kwaliteit en uitstraling doet het gebouw dan ook niet onder voor traditionele bouwoplossingen.

In slechts zes weken tijd werd dit tijdelijke, circulaire en modulaire schoolgebouw neergezet. Hiermee is niet alleen een snelle en duurzame oplossing voor het ruimtegebrek geboden, maar ook een fijne leeromgeving voor de kinderen waarin zij goed kunnen leren en spelen.

Uitbreiding scholen
De bouw van de tijdelijke, circulaire en modulaire school in Moerkapelle hangt samen met de uitbreiding van de scholen in Moerkapelle. Dit betreft de uitbreiding van de Rehobothschool en de Keijzerschool die samen gevestigd zijn in één schoolgebouw aan de Koningsspil. Aanleiding voor de uitbreiding van deze scholen is de verwachte toename van de leerlingaantallen als gevolg van de uitbreidingswijken De Jonge Veenen en Moerkapelle Zuid.

In juli 2023 gingen de (bouw)werkzaamheden van start voor het nieuwe schoolgebouw. Naar verwachting wordt de nieuwe school in het 4e kwartaal van 2024 opgeleverd. Daarna wordt het circulaire en modulaire gebouw verwijderd en elders weer opgebouwd en in gebruik genomen.