Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Huisvesting voor 37 statushouders tijdelijk in hotel

De gemeente Zuidplas huisvest 37 statushouders tijdelijk in hotel Van der Valk in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning, die al gekoppeld zijn aan de gemeente Zuidplas. De kosten van de huisvesting zijn voor het COA. In 170 gemeenten in heel Nederland krijgen statushouders die wachten op een woning nu een plek in de aan hen toegewezen gemeente, bijvoorbeeld in hotels. Dit gebeurt nu versneld, meldde staatssecretaris Van der Burg (Asiel) gisteren, onder meer om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen.

De gemeente is verplicht vanuit landelijke richtlijnen om huisvesting te verzorgen voor statushouders. Door deze groep nu te huisvesten voldoet de gemeente Zuidplas aan de opdracht van het Rijk voor 2023. Het komend half jaar is er ruimte voor deze groep in het hotel gereserveerd, zodat er vanuit hier verder gezocht kan worden naar een reguliere woonruimte.

Het COA en de gemeente Zuidplas werken nauw samen met Vluchtelingenwerk en Stichting ZO!, onder meer voor goede dagbesteding, zoals inburgering en begeleiding naar werk.