Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Leerlingen de Loofboom spelen Democracity

Afgelopen vrijdag zijn er twee groepen leerlingen van CBS de Loofboom naar het gemeentehuis van Zuidplas om in de raadszaal deel te nemen aan het programma Democracity.

Tijdens het educatieve programma Democracity bouwen leerlingen samen aan hun eigen stad: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen in de stad. Tijd dus om samen keuzes te maken. Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen verschillende politieke partijen op, schrijven ze korte partijprogramma’s en gaan ze met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd en kan de stad afgebouwd worden.

In de middag was groep 8 in de raadszaal aanwezig, na een korte uitleg werden de leerlingen verdeeld in groepen (de fracties), waarna in overleg een voorzitter, woordvoerder en secretatis moest worden gekozen. De rest was lid van de fractie en was het tijd om een partijnaam voor de fractie te verzinnen met daarbij een slogan en punten waar de partij voor staat. Daarna mocht iedereen iets pakken om later in de stad die gebouwd ging worden te kunnen zetten. Elke partij mocht daarna een onderdeel van de stad neerzetten. Nu was het de taak van de verschillende fracties om een volgend toevoeging te doen in de staat. Het lukte de eerste fractie om zonder enige weerstand (alle stemmen voor) een toevoeging te doen. Daarna barste de discussie los bij volgende onderdelen, zo wilde de meerderheid geen bos omdat er al een park was. Soms moesten er compromissen worden gesloten of werden verzoeken ingediend om dingen bijvoorbeeld aan de rand van de stad te zetten. Tot het eind werd er druk gediscussieerd over wat er wel toegevoegd kon worden. Na ruim anderhalf uur spelen, was er nog de mogelijkheid om een fractieondersteuner en een raadslid aanwezig om de vragen van de leerlingen te beantwoorden.