Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zevenhuizen

Herfstfeest bij Boer&Buurt

Op zaterdag 7 oktober werd het Herfstfeest van Buurderij Zevenhuizen en natuurinclusieve teler Boer&Buurt een smakelijk succes. Boeren, telers en producenten verzamelden zich om hun verhalen te delen en hun producten te presenteren aan de gemeenschap. Van 10.00 tot 16.00 uur stonden ze klaar om al je vragen te beantwoorden.

Tijdens opening om 10 uur door Judith Rikken, de Buurderij-verantwoordelijke Zevenhuizen en burgemeester Han Weber, ging de laatste nog in op het feit dat hij in zijn tijd als lid van de gedeputeerde staten nog de starthandeling had verricht voor de Eendrachtspolder. En dat hij de strokenteelt zoals die bij Boer&Buurt gebeurd een goed en mooi initiatief vind. En ook een mooi voorbeeld van biodiversiteit en dat duurzaam natuurlijk ook wordt bereikt door veel voedsel lokaal te betrekken.

Na de opening begon de dag vol activiteiten en lekkernijen. Het marktplein voor de Buurderij aan de Eendrachtsweg 1A vulde zich met de zoete klanken van lokale muzikanten uit Zuidplas en de regio. Bands zoals De Woef, CoverLover Live, Thea, Sweet Lake Ukes, Two of the 7 Sisters, the Kyra Family en Mess Around brachten een feestelijke sfeer. Ondertussen konden de mensen langs de kraampjes die er stonden met allerlei producten welke ook te bestellen zijn voor de wekelijkse zaterdagmorgen levering, maar nu direct gekocht konden worden. Daarnaast was er natuurlijk gezorgd voor koffie en thee en kon daarbij ook nog wat lekkers worden gekocht.

Het Herfstfeest was gratis toegankelijk voor alle buurtbewoners van Boer&Buurt/Buurderij Zevenhuizen en iedereen uit Zuidplas en omgeving die geïnteresseerd was in lokaal voedsel, ontmoetingen, ontspanning en de mogelijkheid om betrokken te raken bij lokale voedselproductie.

Achter de Zevenhuizense Eendrachtsweg 1A wordt al drie jaar op een bijzondere manier geboerd voor de gemeenschap. Hier worden geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt, en de aanpak draagt bij aan bodemherstel en natuurontwikkeling. Buurtbewoners zijn van harte welkom om een kijkje te nemen op het land en in de voedseltuin, waar ze wekelijks producten kunnen bestellen en op zaterdagochtend kunnen ophalen tijdens bijeenkomsten bij Buurderij Zevenhuizen.

Kinderen konden ook meedoen met een speurtocht over de akker, waarbij ze wat uitleg kregen over de verschillende groenten. En moesten er vragen worden beantwoord, waar smaakt bieslook naar en konden ze bijvoorbeeld zien hoe aardperen eruit zien. Daarnaast was er een hoek ingericht, waar ze dingen konden bouwen van lego of blokken. Of gewoon op hun gemak een boekje konden lezen.

Niet alleen Boer&Buurt, maar ook andere telers en producenten uit Zuidplas, de regio en soms zelfs van iets verder weg, zijn betrokken bij en leveren aan de Buurderij. Allen delen de principes van ecologische, biologische of biologisch-dynamische teelt en veehouderij.

Een foto collectie van het feest en de akker is te vinden op: Facebook