Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Werkzaamheden Kleuterpad bijna ongewijzigd weer verder

Vandaag schreeft Leen de Koning onderstaande bericht over het kleuterpad:

“Zoals verwacht gaat de gemeente Zuidplas op geen enkele manier mee met de aangedragen alternatieven, alles wordt van tafel geveegd en ze gaan de plannen vrijwel ongewijzigd uitvoeren. Alleen in plaats van wilgentakkken, komen er nu wat dikkere takken. Hulde voor deze actie. Zie onderstaand de publicatie van de gemeente. Grote voordeel, we krijgen nu over een afstand van 100 meter een fietssnelweg van 3.50 meter breed!”

Herstart werkzaamheden
Tijdens de stop hebben enkele inwoners alternatieven aangedragen om de wilgen te kunnen behouden. Helaas bleek dat een alternatief plan niet haalbaar is. Het kappen van de wilgen en het aanplanten van nieuwe wilgen op grotere afstand van de beschoeiing is de meest geschikte optie. Er worden bomen met een dikkere omtrek geplant in plaats van staken.
In opdracht van de gemeente Zuidplas gaat KWS Infra bv het Kleuterpad in Nieuwerkerk aan den IJssel verbreden. Momenteel is het Kleuterpad een smal fietspad, om de verkeersveiligheid te verbeteren wordt het Kleuterpad verbreed naar 3,50 meter. Het fietspad wordt daarnaast van rood asfalt voorzien. Rood is landelijk de kleur van fietspaden en -stroken om onderscheid te maken tussen wegdelen voor auto’s en voor fietsers.
Planning
De werkzaamheden starten weer op 18 september 2023 en zijn naar verwachting op 20 oktober 2023 klaar.
Oeverbescherming
Naast de verbreding wordt ook de oeverbescherming (beschoeiing) van de naastgelegen watergang vervangen. Dit betreft het noordelijke deel van de beschoeiing van het ten zuiden van het Kleuterpad gelegen watergang. Een beschoeiing is een constructie die een oever of waterkant beschermt tegen invloeden die de stabiliteit van de waterkant in gevaar brengen. De beschoeiing aan het Kleuterpad is dusdanig slecht, dat er gaten zijn ontstaan en vervanging noodzakelijk is.
Verwijdering huidige wilgen/ plaatsing nieuwe wilgen
De huidige wilgen staan te dicht op de beschoeiing en hebben schade aangericht aan deze beschoeiing. Wanneer de beschoeiing op dezelfde locatie wordt vervangen zal deze in de toekomst wederom schade ondervinden door het groeiproces van de wilgen. Daarom is het noodzakelijk de huidige Wilgen te verwijderen. Er worden ook weer 17 Wilgen nieuw geplant. Deze komen verder van de oeverbescherming af te staan, zodat de beschoeiing in de toekomst niet beschadigd raakt door de groei van de Wilgen. Voor de huidige wilgen is geen kapvergunning nodig.
Er is in aanloop naar de werkzaamheden gekeken naar mogelijke alternatieven om de bomen te behouden. Echter dit is niet mogelijk. Toepassing van een natuurvriendelijke oever is vanwege de diepte van de watergang niet mogelijk. De nieuwe beschoeiing voor de oude beschoeiing in het water plaatsen is na overleg met het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard in zowel technisch als financieel opzicht geen optie.
Hoogte van het vernieuwde fietspad
De wortels van de bomen die ten noorden van het fietspad staan, hebben in het verleden voor schade aan het fietspad gezorgd. Dit omdat de wortels het asfalt omhoog drukten. Om schade aan de bestaande boomwortels te voorkomen zal het nieuwe fietspad 15 centimeter hoger dan het bestaande fietspad worden aangelegd en zal de verbreding van het fietspad naar zuidelijke zijde zijn.
Afsluiting fietspad
Tijdens deze werkzaamheden wordt dit fietspad en naastgelegen terrein tussen fietspad en watergang ten zuiden van fietspad afgesloten voor alle verkeer.

Foto: Leen de Koning