Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Dag van het park

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni vond het evenement ‘Dag van het Park’ plaats in het prachtige Schollebos. Het weekend was gevuld met middeleeuwse activiteiten en hoogtepunten, waaronder een adembenemend riddertoernooi. Jong en oud genoten van een gevarieerd programma, terwijl de toegang geheel gratis was.

Het Dag van het Park-evenement vond plaats op het grote veld in het Schollebos, naast De Watervallei. Om de parkeeroverlast te beperken, werd aangeraden om zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Voor de bezoekers die met de auto kwamen, was er gratis parkeergelegenheid achter het gemeentehuis, waarvandaan een pendelbus beschikbaar was.

Het middeleeuwse leven kwam tot leven dankzij de aanwezigheid van verschillende theatergroepen en kunstenaars. Theatergroep De Zotten zorgde voor vermaak en Jannes de Goochelaar betoverde het publiek met zijn magische optredens. De kampen van Compagnie Brederode, de Huurlingen van Voorne en Bataille gaven de bezoekers een inkijkje in het leven tijdens de middeleeuwen. Bij de Hollandse Bastaarden konden de geïnteresseerden een boeiende harnasdemonstratie meemaken, terwijl De Haagse Schutters tegen een kleine vergoeding boogschieten aanboden. Zwaard en Steen, een lokale groep, organiseerde meerdere workshops Zwaardvechten. In de grote arena werden op beide dagen indrukwekkende shows gegeven.

Het hoogtepunt van het evenement was het riddertoernooi, dat beide dagen plaatsvond om 15.00 uur. Bezoekers werden meegenomen naar de tijd van dappere ridders en spannende gevechten. Bataille, een ervaren groep, zorgde voor een onvergetelijke ervaring. Het publiek werd vermaakt met wapendemonstraties, een workshop zwaardvechten voor kinderen, een behendigheidswedstrijd te paard door Le Griffon Rouge en zelfs een Kiddy battle. De dag werd afgesloten met een Joust, wederom verzorgd door Le Griffon Rouge.

Naast het riddertoernooi was er ook een jaarmarkt aanwezig. Bezoekers konden verschillende ambachten bewonderen en unieke producten kopen. De Historische Vereniging Capelle en de middeleeuwse goudsmid waren slechts enkele van de interessante kraampjes. Daarnaast was er een echte imker waar honing kon worden gekocht.

Voor de inwendige mens waren er diverse lekkernijen verkrijgbaar bij de kramen op het terrein. Vers gebakken brood, schepijs en duurzame koffie waren slechts enkele van de smakelijke opties. Het evenement streefde naar duurzaamheid door het gebruik van recyclebare bekers. Bij het eerste drankje betaalde men iets extra’s voor de beker, maar deze kon bij de volgende bestelling worden ingeleverd om hergebruikt te worden. Op deze manier werd het terrein schoon gehouden en werd er bewust omgegaan met afval.

Foto’s: M. van der Capellen