Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Opgravingen bij steenovens Klein Hitland

Gisteren waren er een aantal boringen en daarnaast een paar kleine opgravingen in de turfschuur onder begeleiding van (amateur) archeologen om te zien wat zich onder de bestrating bevindt. Van te voren hadden iedereen vanaf 12 jaar zich kunnen opgeven om te komen helpen.

Na het weghalen van de bestrating mocht er ongeveer 30 cm diep worden gegraven, dieper mocht alleen als er iets te zien was wat verder naar beneden doorliep. Toen de eerste berg grond uit de put was geschept, mochten de toen aanwezige helpers met een metaaldetector kijken of er wat van metaal in de berg zat die omhooggehaald was.

Hierna werd de grond naar de steenoven er naast gereden, waar een tweetal zeef opstellingen stonden zodat grond en stenen en andere grote stukken apart konden worden gehouden om later te onderzoeken. De gezeefde grond ging later weer terug in de proefsleuven die waren gemaakt.

De niet stenen zijn allemaal apart gehouden en worden de komende tijd door de stichting archeologie Krimpenerwaard verder schoongemaakt en onderzocht. En vanaf eind mei en de hele maand juni zullen o.a. deze vondsten tentoongesteld tijdens “Graven in het verleden van de steenplaats Hitland”.

Meer informatie is te vinden op: Steenovens Klein Hitland