Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zevenhuizen

CBS Nessevliet adopteert Spiegeling naar de toekomst

Dinsdag 18 april 2023 waren de leerlingen van groep 7 en 8 van CBS Nessevliet uit Oud Verlaat naar het jachthuis The Jolly Duck in Zevenhuizen gekomen. Dit in het kader van het project: “Adopteer een monument” was is georganiseerd vanuit het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Vlak bij het jachthuis staat het monument Spiegeling Naar De Toekomst en ook het feit dat een van de leerlingen op het moment in het jachthuis woont heeft meegespeeld met de keuze om dit monument te adopteren. Het jachthuis werd in de tweede wereldoorlog gebruikt als onderduik adres en werd aan het einde van de tweede wereldoorlog binnengevallen door de Duitsers. Op dat moment waren er een 7-tal vliegers van een neergestort vliegtuig en mensen van het verzet in het pand aanwezig. Waarbij een tweetal doden vielen. Een van de mensen die dat van dichtbij heeft meegemaakt was ook nu aanwezig.

Er werden bloemen bij het monument gelegd, waarna meisje uit groep 7 een gedicht voorlas. Na het blazen van de taptoe was het twee minuten stil. Waarna het Wilhelmus klonk en er een tweede gedicht werd voorgelezen door een meisje uit groep 8.

Toen was het tijd om de vlaggen te hijsen, dit was nog een hele onderneming voor de aanwezige wethouder Frans Klovert. Die ondertussen ook een stukje vertelde aan de kinderen. Na het hijsen van de vlag, was het de beurt aan de kinderen om elk 1 bloem bij het monument te leggen.

Ook hebben de kinderen en de andere aanwezige een rondleiding gehad in het jachthuis, waarbij wethouder Frans Klovert een deel van de geschiedenis vertelde.

Een fotocollectie van het jachthuis en de adoptie van het monument zijn hier te vinden: Facebook