Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Shifra Loman geeft gastles over het waterschap

Vandaag gaf jeugdbestuurder Shifra Loman (16) een aantal gastlessen op haar oude basisschool in haar woonplaats Nieuwerkerk aan den IJssel. Tijdens de gastlessen gaf Shifra een presentatie over wat het waterschap doet. Zo vertelt ze over hoe we kunnen zorgen dat we bijvoorbeeld regenwater tijdelijk opslaan. Dit kan o.a. de i.p.v. veel tegels in je tuin ook groenstroken kan maken, waardoor regenwater in de grond kan zakken. Maar ook de functie van de deltawerken bespreekt zij met de klas en laat een kaart zien dat we maar op ongeveer de helft van Nederland zouden kunnen wonen als er geen waterschappen zouden zijn. En natuurlijk komt het laagste punt van Nederland voorbij, waar wij natuurlijk vlakbij wonen.

Daarnaast is het tijd om de klas in twee groepen te delen, een gaat met Shifra mee naar een watertafel, waar ze een demonstratie geeft. Ze laat zien hoe wateroverlast ontstaat door flinke regen en wat we kunnen doen om dit te voorkomen. Zo worden massieve blokken veranderd in blokken waar water in kan en wordt het parkeerterrein voorzien van ondergrondse wateropslag. Maar ook een regenton bij je huis zorgt al voor minder (regen) water in de grond.

De tweede groep blijft in de klas en doet samen met Neeldert van Laar (adviseur educatie van het hoogheemraadschap) een waterquiz waarmee hij test hoe groot de kennis van de jeugd nu is als het gaat om water door een waterquiz te houden. Elke keer zijn er twee antwoorden en met rood of groen maakte de leerlingen een keuze en wie het fout had moest gaan zitten. Na een aantal vragen stond nog een groot deel van de groep, toen kwam er een vraag waarop niemand het antwoord goed had en iedereen dus moest gaan zitten. Iedereen mocht weer gaan staan en gingen de vragen weer verder, toen ongeveer de helft van de groep nog stond kwam er een open vraag. Tot verbazing van Neeldert hadden twee jongens naast elkaar precies het goed antwoord, op zijn vraag hoe ze dat wisten was het antwoord. “Dat zei de mijnheer die net voorbij liep en de klas uit ging”. De fotograaf van het hoogheemraadschap stond lachend naar binnen te kijken!

Shifra Loman is op 30 maart 2022 benoemd als jeugdbestuurder van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Vanuit deze rol werkt ze mee en denkt ze na over hoe we jongeren kunnen betrekken bij het water.