Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Bewegwijzering voor vissen was 1 aprilgrap

Serieus? Onderwater borden plaatsen, om vissen de weg te wijzen? Nee, dat is natuurlijk niet nodig.

Vissen kunnen dat prima zelf. Het nieuws dat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vanaf begin april starten met het markeren van visknooppunten is nep. Met deze 1 aprilgrap benadrukken zij het belang van veilige passages voor (trek)vissen. De aanleg van natuurvriendelijke oevers, paai- en opgroeiplaatsen, vistrappen en visvriendelijke stuwen en gemalen draagt daaraan bij.

Hulp van vissenvolgers

Voor de grap plaatsten ze een routebord onderwater, vulden ze de kaart voor vismigratie aan met visknooppunten en riepen ze vrijwilligers op om op Tweede Paasdag mee te komen helpen om vissen te volgen op hun trekroute. Op 1 april kwam inderdaad een aantal mensen naar de snoekenpaaiplaats in het Berg en Broekpark in Rotterdam.

Weetjes over snoeken en andere vissen

De vissenvolgers gingen aan de slag met hulp van een invulformulier met informatie over de te spotten vissen. Om de vissen beter te kunnen waarnemen, deelden ze speciale kijkers uit: lege wc-rollen. Wie nog twijfelde, wist toen zeker dat het hier om een 1 aprilgrap ging.

Water(werk) voor vissen

In het gebied dat zich uitstrekt tussen Rotterdam, Lansingerland, Zoetermeer, Gouda, Zuidplas, Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel werken ze doorlopend aan een goede ecologische waterkwaliteit. Daarbij zetten we ons ook in voor een gezonde duurzame visstand. Meer informatie hierover staat op de pagina ‘water(werk) voor vissen’.