Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Moordrecht

Terugblik informatiebijeenkomsten planuitwerking A20

Op 8 en 13 februari organiseerden we informatiebijeenkomsten over de verbreding van de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda. Omgevingsmanager Joost Hermans blikt terug op deze twee bijeenkomsten.

Geïnteresseerden konden op donderdagavond 8 februari in Nieuwerkerk aan den IJssel en op dinsdagavond 13 februari in Moordrecht binnenlopen voor meer informatie over de huidige stand van zaken rondom het A20-project. Bezoekers werden meegenomen in hoe we toewerken naar een (ontwerp)projectbesluit en welke onderzoeken er op dit moment plaatsvinden. Ook konden zij reageren op de kennisgeving voornemen en kennisgeving participatie voor de verbreding van de A20 tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda.

Suggesties achterlaten
Op de informatiebijeenkomsten kregen bezoekers de kans om het meest recente Inpassend Ontwerp bekijken, op een interactieve kaart van het projectgebied. Hermans: ‘We gebruikten hiervoor map tables, een soort liggende beeldschermen op tafelhoogte. Hierop lieten we de projectatlas zien. Mensen konden op de beeldschermen klikken en zien waar bijvoorbeeld de rijstroken, sloten en bermen met bomen volgens het nieuwe Inpassend Ontwerp komen te liggen. Dit gaf bezoekers een goede indruk van hoe de A20 er tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouda straks uit zal zien! Ook konden ze met een virtuele punaise een vraag of suggestie achterlaten op de kaart.’

Vragen over geluid
Ongeveer 70 bezoekers woonden op 8 februari de informatiebijeenkomst in Nieuwerkerk aan den IJssel bij. Volgens Hermans heerste er een positieve sfeer. ‘De meeste bezoekers waren omwonenden. De noodzaak van de verbreding werd niet ter discussie gesteld. Er waren wel veel vragen en zorgen over mogelijke geluidsoverlast. Dat soort vragen zijn gebruikelijk en begrijpelijk.’ In de effectstudies wordt momenteel onderzoek gedaan naar de effecten van de verbreiding van de A20 op het gebied van geluid. Eventuele maatregelen worden in een volgende versie van Integraal Inpassend Ontwerp opgenomen.

Ideeën ophalen
Op de informatiebijeenkomst van 13 februari in Moordrecht kwamen zo’n 30 geïnteresseerden af. ‘Ook dat was een positieve avond’, aldus Hermans. ‘Wel hadden we gehoopt op meer bezoekers uit de regio Gouda en Waddinxveen. Het A20-project lijkt daar nog niet zo te leven. We vinden het belangrijk dat mensen hun reactie kunnen geven op het wegontwerp. De informatieavonden geven ons de mogelijkheid om ideeën, kansen en aandachtspunten op te halen. We zullen ze dan ook blijven organiseren.’