Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Moordrecht Zuidplas

Winnaar Cultuurprijs Zuidplas 2023 zijn Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp

Op donderdagavond 9 november heeft wethouder Frans Klovert de ‘Gemeente Zuidplas Cultuurprijs 2023’ uitgereikt aan Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp, voor hun project “Het verzet van Wim en Sien Sprenger” in samenwerking met Historische vereniging Moordrecht en zijdelings het Theater voor Iedereen.

De avond werd geopend door een optreden van shanty- en folkkoor Het Kraaiennest. Waarna presentator Geert van der Burg een welkomswoord sprak en waarbij de eerste zinnen kwamen uit de revue “de burgerij heeft een monument opgericht” van een paar weken geleden. Wethouder Frans Klovert kan daarna in zijn openingswoord gelukkig melden dat de subsidies op cultuur niet bevoren worden. En ook de mannen van Theater voor Iedereen voerde nog een stukje toneel op. Daarna kon jury voorzitter Dick van de Poort de filmpjes en juryrapporten van de 3 genomineerden laten zien en voorlezen.

Om de spanning nog wat verder op te bouwen, werd eerst nog even gesproken met de winnaars van Mediteraans Moordrecht van vorig jaar en welke culturele activiteit zij hun geldbedrag hadden geschonken. Dit hadden ze gedaan aan de stichting torenmuziek uit Moordrecht. Toen was het bijna tijd voor de bekendmaking, maar eerst zong eerst Het Kraaiennest nog een 4-tal nummers. En toen kon eindelijke wethouder Frans Klovert bekend maken dat Henk van Kerkhof en Jaap Waasdorp dit jaar de winnaars waren. En konden zij het beeldwerk “de oeros” van Adriana Bontenbal in ontvangst nemen en daarbij de oorkonde van de winnaar.

Tot slot, komende zaterdag 11 november a.s. is de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Moordrecht “Het Weeshuis” in Moordrecht weer open. En kunt u beide heren persoonlijke feliciteren met het winnen van de cultuurprijs 2023. Tijdens deze opening kunt u daarnaast een prachtige kaart bekijken van de Moordsche putten uit 1841. Deze kaart, van voor de inpoldering, hoorde bij een koopakte van dit gebied. Deze kaart hebben we in bruikleen van Museum Overschie. Maar ook de tentoonstelling over de Moordrechtse middenstand en de vondsten van het sluisje in de Hoefvliet zijn nog steeds te bekijken. We hebben mooi weer besteld zodat u een kijkje kan nemen in de DIJ Beeldentuin achter het Westeinde, scan de QR codes en lees meer over de kunstwerken. Of kom in de fotoboeken over de sportverenigingen of onze Indiëgangers kijken. De toegang is gratis. Tijd: 13.30 tot 16.30 uur Adres: Oudheidkamer Het Weeshuis, Westeinde 1 Moordrecht, ingang achterom. Moordrecht

Video gemaakt van de uitreiking door Dick Groenendal