Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Wethouder Wybe reikt prijzen uit op basisscholen wijk Zuidplas

Op vrijdag 8 maart kregen de drie winnaars van de tekenwedstrijd hun prijs uitgereikt door wethouder Wybe Zijlstra, voor de kinderen wethouder Wybe. Zij ontvingen elk als prijs het boek De Groene Race en kregen hun winnende tekening ingelijst terug. De kinderen in de klas kregen een traktatie. De tekenwedstrijd was georganiseerd in het kader van het participatietraject voor de nieuwbouw van de basisscholen in de wijk Zuidplas te Nieuwerkerk: de Gideonschool, De Wingerd en de Prins Willem Alexander (PWA).

In de ochtend werden de winnaars van de tekenwedstrijd verrast door de komst van wethouder Wybe Zijlstra die hen persoonlijk de prijs kwam uitreiken. Als opdracht voor de tekenwedstrijd waren de kinderen (leeftijd 6-9 jaar) van de drie basisscholen gevraagd om naar eigen idee hun nieuwe school te tekenen. Uit alle tekeningen koos wethouder Wybe Zijlstra samen met het projectteam voor elke school een winnaar. De wethouder bezocht achtereenvolgens De Wingerd (winnaar: Mara), PWA (winnaar: Arne) en de Gideonschool (winnaar: Boaz) om de prijs aan de winnaars uit te reiken en de leerlingen in de winnende klas toe te spreken en te trakteren op popcorn. De prijs, het boek De Groene Race van Lianne Biemond uit Moerkapelle, gaat over twee kinderen die een groenplan maken. Met dit plan gaan zij in de race voor de verkiezing van de kindergemeenteraad, van de fictieve gemeente Westplas.

Leren en spelen
De tekenwedstrijd was een van de onderdelen van het participatietraject voor het project Nieuwbouw Basisscholen Wijk Zuidplas (NBWZ). In de tekeningen van de kinderen waren verschillende typen kleurige schoolgebouwen te zien met onder andere trampolines en zwembaden. Hieruit blijkt dat de kinderen naast leren, spelen ook belangrijk vinden. De kinderen en hun belangen worden in het participatietraject vertegenwoordigd door de schooldirecties en -besturen.

Participatietraject
Het participatietraject werd ingezet als een van de middelen om te komen tot een locatieleuze voor de nieuwe basisscholen. Hierin werden naast de volwassen (bewoners en ouders) ook kinderen betrokken. Dit traject is afgerond. Inmiddels heeft er een evaluatie van het participatietraject plaatsgevonden met onder meer de scholen. Binnenkort worden college en raad geïnformeerd over het voorstel voor een locatiekeuze. Ook de omgeving wordt hierover per brief geïnformeerd. Na het besluit over de locatiekeuze gaat de planvorming voor de gekozen locatie van start.

Foto’s Gideonschool: Anne Madsoleh