Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Moerkapelle Moordrecht Nieuwerkerk

Open monumentendag in Zuidplas

Afgelopen zaterdag waren er veel monumenten in Zuidplas te bezoeken. Zo waren zowel de steenovens in Klein Hitland als de steenoven op leefgoed de Olifant te bezoeken, beide waren ook een halteplaats van de historische bussen die rond reden door het gebied. De bussen deden meerdere locaties aan in Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht en verbonden op deze manier de verschillende monumenten aan elkaar.

Ook was het mogelijk om met een van de 5 historische boten een vaartocht te maken over de IJssel. Waarbij molen Windlust de opstapplaats was in Nieuwerkerk aan den IJssel. Je had dan de keuze om naar Gouderak of Ouderkerk aan den IJssel te varen, de tochtjes duurde ongeveer een half uur. Veel mensen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om mee te varen.

Zowel burgemeester Han Weber en de wethouders Daan de Haas en Frans Klovert waren deze dag ook op pad om bij verschillende monumenten en activiteiten langs te gaan. Daarnaast werd op verschillende locaties ook de Cultuurprijs Zuidplas 2023 onder de aandacht gebracht, o.a. wethouder Frans Klovert was daarvoor actief in de Dorpstraat van Nieuwerkerk aan den IJssel.

Ondertussen was er ook nog een rommelmarkt en was de hervormde kerk van Moerkapelle in de ochtend te bezoeken. Na 12 uur was de kerk gesloten, omdat er toen een trouwerij plaatsvond. Ook de oudheidskamers van zowel Nieuwerkerk aan den IJssel als Moordrecht waren geopend op deze dag.

Een fotocollectie van de dag is te vinden op: Facebook

Van de activiteiten bij molen Windlust heeft Dick Groenendal een film gemaakt: Facebook