Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Fors meer ouders vragen financiële hulp om sport- en cultuurclub te betalen

Groeiende armoede heeft effect op ontwikkeling kinderen
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland ziet een flinke stijging in het aantal aanvragen van gezinnen die door armoede de contributie of het lesgeld voor een sport- of cultuurclub niet kunnen betalen. In het eerste half jaar van 2023 werd in Zuid-Holland voor 5.926 kinderen en jongeren een lidmaatschap betaald, een stijging van ruim 1.500 aanvragen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit bewijst dat er een groeiende behoefte is aan hulp bij toegang tot sport en cultuur voor kinderen. Met de campagne ‘Kies een club’, die deze week van start is gegaan, vraagt het Jeugdfonds Sport & Cultuur opnieuw aandacht voor dit probleem. En dat is harder nodig dan ooit.


Juist nu van belang
Uit een rondgang van NU.nl in juli 2023 blijkt dat de kosten voor onder andere lidmaatschappen van sportclubs voor steeds meer ouders onbetaalbaar worden. Vooral gezinnen met kinderen komen niet meer uit met het sociaal minimum. Dat veroorzaakt onder meer stress, isolatie, mentale problemen en een verminderde gezondheid. Op dit moment groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen, waardoor zij niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles kunnen. De verwachting is, op basis van de plannen van het demissionair kabinet voor volgend jaar, dat het aantal mensen in Nederland dat leeft onder de armoedegrens gelijk blijft.

Daarom is het juist nu belangrijk om ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren, ongeacht hun financiële situatie, lid kunnen worden van een sport- of cultuurclub. “Lid zijn van een club, is essentieel voor de ontwikkeling van een kind. Zo blijven ze in beweging, maken ze vrienden, krijgen ze zelfvertrouwen en hebben plezier!”, zegt directeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur Petra Bosman. Onderdeel zijn van een club zorgt ook voor meer sociale gelijkheid en leidt zelfs tot betere schoolprestaties.


Onmisbare oplossing voor kinderen
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen, die opgroeien in een gezin waar niet genoeg geld is voor sport en cultuur. Zo biedt het Jeugdfonds Sport & Cultuur hulp, waardoor duizenden kinderen en jongeren de kans krijgen om lid te worden van een club en zo samen verder te groeien.
Remy Bonjasky is ambassadeur van het Jeugdfonds en vertelt over het belang ervan. “Ik doe het voor de kinderen die het even wat minder hebben. Ik vind het belangrijk om dat wat ik heb meegemaakt en onderweg heb opgepikt, door te geven aan de nieuwe generatie. Ik wil kinderen die het niet zo breed hebben helpen bij hun zoektocht naar zichzelf en naar gezondheid. Ik wil echt mijn steentje bijdragen om de kinderen te stimuleren en de ouders daarbij duidelijk te maken dat sporten echt goed is voor ieder kind.”


Over ‘Kies een club’
De campagne ‘Kies een Club’ die op 4 september is gelanceerd, bij de start van het nieuwe sport- en cultuurseizoen, loopt tot en met 30 september. Doel van de campagne is om ouders te laten weten dat ze via www.kieseenclub.nl gemakkelijk een aanvraag kunnen doen voor hulp bij het betalen van de sport of cultuur van hun kind.