Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Aanhoudende droogte zorgt voor lager water in sloten en plassen

Op een enkele regenbui na is het weer in Nederland nog steeds warm en droog. De gevolgen van de aanhoudende droogte zijn ook in onze regio merkbaar.

In sommige sloten en plassen zakt de waterstand. Daarom is het goed om zuinig om te blijven gaan met slootwater. Dit kan voorkomen dat het water te laag komt te staan en het gebruik van slootwater verboden moet worden.

Verspilling van zoet water is zonde. Zeker in perioden van langdurige droogte. In gebieden waar de aanhoudende droogte leidt tot te lage waterstanden, hebben sommige waterschappen een onttrekkingsverbod ingesteld. Dit betekent dat het daar verboden is om water uit sloten en plassen te halen of te gebruiken.

Wees wijs met water
Zo’n verbod geldt niet in Schieland en de Krimpenerwaard. Wel roepen wij (boeren)bedrijven en particulieren op om terughoudend te zijn met het gebruik van slootwater. Voor bepaalde plassen geldt sowieso het hele jaar door een algemeen verbod voor het onttrekken van water. Dit is vanwege het belang van het behoud van de waterkwaliteit. Er mag geen water worden onttrokken uit de Krimpenerhout, Bergse Plassen, Kralingse Plas, Bleiswijkse Zoom, Zevenhuizerplas en de Eendragtspolder inclusief het zuidelijk plasdrasgebied langs de Middelweg.

Be­lang van vol­doen­de water
Uit voorzorg hebben we vroegtijdig maatregelen genomen om te zorgen voor voldoende zoetwater in ons gebied. Waar mogelijk hebben we waterpeilen verhoogd, water opgeslagen en we gebruiken een alternatieve route voor de aanvoer van zoet water. Dit is belangrijk voor de waterkwaliteit en voor dieren en planten in en om het water. Ook is het van belang dat dijken en kades vochtig blijven. Als ze uitdrogen, kunnen zwakke plekken of scheuren ontstaan.