Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Zuidplas helpt bestaat 25 jaar

Afgelopen zaterdag had de stichting Zuidplas helpt een feestelijke bijeenkomst op hun 25 jarig bestaan te vieren. Ze hadden hun vrijwilligers, donateurs, collega’s uit het hulpdomein uitgenodigd. Namens de gemeente Zuidplas waren burgemeester Han Weber en de wethouders Frans Klovert en Jan Willem Schuurman aanwezig. Een muzikaal tintje werd gegeven door 5 leden van de River Big Band.

In de 25 jaar hebben ze vele inwoners geholpen eerst alleen in Nieuwerkerk aan den IJssel (toen was hun naam ook stichting Nieuwerkerkers helpen (Nieuwerkerkers), vanaf 2010 is het werkgebied uitgebreid naar Zuidplas en werden ook inwoners uit de andere dorpen van Zuidplas geholpen.

Afgelopen jaar hebben ze 120 hulpaanvragen gehad, hiervoor waren ongeveer 60 voor voedselhulp en 60 voor financiële of materiele hulp. Deze laatste hulp wordt soms al renteloze lening of soms als gift gegeven. Het streven hierbij is om de noodsituatie die er is op te lossen en verlichting te bieden, zo kan het zijn dat iemand een nieuwe koelkast nodig heeft, welke dan aangevraagd kan worden bij de stichting.

Daarnaast werd er tijdens de bijeenkomst stilgestaan bij het feit dat de voedselbank Rotterdam eind dit jaar stopt met het verstrekken van pakketten aan buurgemeente. Vanuit stichting Zuidplas helpt is contact gelegd met de voedselbank Gouda om ervoor te zorgen dat zij ook voedselpakketten kunnen blijven verzorgen voor de inwoners van Zuidplas. Het betreft dan de inwoners van Nieuwerkerk, Zevenhuizen en Moerkapelle. In Moordrecht loopt de verstrekking al via de voedselbank Gouda. De laatste details worden in de komende maanden verder uitgewerkt, zodat iedereen vanaf 1 januari 2024 gebruik kan maken van voedselbankhulp. Tot slot was er nog een presentje voor de vrijwilligers van de voedselbank en was er een apart bedankje met een bos bloemen voor Lenny van Ieperen die al vele jaren de organisatie op zich neemt van de voedselbankhulp.

De jarige wethouder Jan Willem Schuurman haalde in zijn toespraak nog even de val van het kabinet aan en dat een slechte zaak is voor het verder aanpakken van de armoede, aangezien de landelijke plannen nu minimaal 6 maanden stil komen te liggen. Ook het feit dat er 120 hulpaanvragen bij de stichting waren raakte hem en zou na de zomer ook met de stichting in gesprek gaan over de voedselhulp. Tot slot had hij nog wel een cadeau voor de jarige stichting en kon hij een cheque van 250 euro gegeven aan voorzitter Fred Slijk.