Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

4 mei 2023: Dodenherdenking in Nieuwerkerk aan den IJssel

Vandaag donderdag 4 mei 2023 er in alle dorpen van Zuidplas een dodenherdenking. In Nieuwerkerk werd er om half 8 verzameld op het Raadhuisplein in Nieuwerkerk, waarna de aanwezige in een stoet richting de naald liepen. Na aankomst werd het taptoe signaal geblazen en waren alle aanwezige 2 minuten stil.

Na de 2 minuten stilte werd er een tweetal coupletten van het Wilhelmus gespeeld door DKV en meegezongen door de aanwezigen. Wethouder Daan de Haas ging in zijn toespraak in op onze vrijheid die we al weer 78 jaar hebben. Hij stond ook even stil bij de oorlog in de Oekraïne, waar ze in 24 uur opeens hun vrijheid kwijt waren en waar nu al meer dan een jaar een oorlog aan de gang is. Toch zijn er in Zuidplas en in Nederland nu elk jaar minder mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt.

Daarna werd er door Shannon van Heerdt (via de stichting ZO!) een gedicht voorgedragen.

Als eerste hierna volgde de kranslegging bij oorlogsmonument door wethouder Daan de Haas samen met zijn zoon. Daarna was het de beurt aan oorlogsveteraan voormalig Nederlands-Indië, dhr. Scharff om samen met wethouder Jan Willem Schuurman een krans te leggen bij het Indiëmonument.

Hierna volgde nog diverse organisaties die een krans gingen leggen, o.a. stichting evenement, stichting ZO!, de Nieuwerkerkse kerken, de scouting en DKV.

Het was mooi om te zien dat er ook dit jaar veel belangstelling was en dat er ook steeds meer jongeren aanwezig zijn.

We hebben nog een wat extra foto’s van de dodenherdenking in Nieuwerkerk staan op Facebook.