Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Moordrecht

De al jaren lange strijd om de Zilveren Dame bij schaakvereniging De IJssel weer gestart

Omdat in de begin jaren van schaakvereniging De IJssel in Moordrecht het ledental beperkt was, was de competitie snel gespeeld. Ter aanvulling en variatie in het programma werd in 1965 besloten naast de competitie een flexibel af te wikkelen toernooi bedacht met als inzet de ‘Zilveren Dame’. Een door toenmalig lid Wim de Meijer in brons vervaardigd model van de dame uit het schaakspel. Later heeft een ander lid, Harry Conradi, die laten verchromen. Tweemaal winst was aanvankelijk voldoende om de trofee definitief te veroveren, maar dat werd later gewijzigd. Vanaf 1974 werd het een permanente wisselprijs. Sindsdien waren er 56 winnaars. Onder hen een aantal die de trofee meerdere malen wisten te veroveren met als toppers Jan en Henk-Jan Evengroen die respectievelijk zeven en achtmaal zegevierden.

In de loop der jaren is de toernooiformule meerdere malen gewijzigd. Anno 2023 vinden er zes speelronden plaats waarin de deelnemers in elke ronde onderling drie partijen spelen met een bedenktijd van 60, 20 en 5 minuten waarin respectievelijk 4, 3 en 2 punten zijn te verdienen.

Eind januari startte de 57e editie van het toernooi. Inmiddels zijn er twee speelronden achter de rug. Favoriet clubkampioen Frank Visser gaat samen met de jongste deelnemer, Nick McPherson, aan de leiding met elk 16 punten en met een punt achterstand op plaats drie Sjaak in ’t Veld.

Op 27 maart wordt in het IJsclubgebouw in Moordrecht de derde ronde gespeeld.