Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Vertegenwoordigers ministeries bezoeken De Oase

Vrijdag 10 februari brachten ambtenaren van het ministerie van VWS en van het ministerie van Justitie en Veiligheid een werkbezoek aan De Oase. Dit in het kader van een groter programma, waarbij ze verschillende opvanglocaties in het land bezoeken om zo de verschillen te zien hoe een en ander is georganiseerd door het land. En vrijdag was het dus de beurt aan Zuidplas om te laten zien hoe wij de opvangen voor Oekraïners hebben georganiseerd. Naast medewerkers van de gemeente Zuidplas, waren er ook vertegenwoordigers van o.a. de zorg maar ook bewoners van het pand aanwezig.

Uitleg werd gegeven door wethouder Jan Willem Schuurman over hoe snel De Oase is ingericht nadat het verzoek kwam voor opvanglocaties en hoe bedrijven, kerken en vrijwilligers het allemaal voor elkaar hebben gekregen in 5 tot 6 weken. De locatie manager Hans Houtman vertelt hoe alles is gegaan, vanaf het moment dat hij om 11 uur ’s avonds werd gebeld of hij beschikbaar was. Binnen de opvang wordt zowel Oekraïens als Russisch gesproken, sinds het begin zijn er verschillende vrijwilligers aanwezig die de taal spreken. Er is 24 uurs beveiliging, ook de wijkagent komt regelmatig langs. Veel bewoners hadden relatief snel werk, waardoor het rond 9 uur rustig is in het gebouw. Kinderen zijn naar school en de ouder(s) zijn naar hun werk. Er wordt vaak gezocht naar een balans tussen regels, vrijheid en vertrouwen. En voor Oekraïners geldt dat ze vrij hiërarchisch zijn ingesteld en dat Hans Houtman wordt gezien als de baas. En ze dus als hij iets zegt ze daar naar luisteren en hierdoor ook de regels gaan volgen die er zijn.

Eerste gedachte was huisarts op locatie, maar eigenlijk gaat nu iedereen richting de huisarts en zijn ze ingedeeld op grote van de praktijk. En vanuit de locatie wordt een afspraak gemaakt met de huisarts. Huisartsen gaven aan dat de populatie vooral uit vrouwen en kinderen bestaat en die eigenlijk weinig zorg nodig hebben en ze komen gewoon langs bij de huisarts. In het begin waren er meer bezoeken, maar dat zakte al snel. De regio kan veel opvangen met maatwerk, daarnaast kan je een patiënt altijd helpen. Want huisartsen zijn gewend om mensen waar ze niks van weten te onderzoeken en hun klachten aan te horen. Op het moment worden de bewoners wel voorbereid dat ze steeds meer zelf moeten doen, ook in het kader van het feit dat ze mogelijk eind van het jaar in een woonconcept komen op de locatie kavel13 op bedrijvenpark Kleine Vink.

Na de presentatie en de vragen was het tijd om een rondleiding te maken door het pand en een kijkje te nemen in een aantal kamers van bewoners die daarvoor toestemming hadden gegeven. De hoeveelheid kinderen is duidelijk te zien, maar ook de kunst die door een van bewoners wordt gemaakt. Die maakt schilderijen van plekken in de Oekraïne.

Na de rondleiding door het gebouw was het tijd voor een Oekraïense lunch, deze was bereid door bewoners van De Oase en werd aangeboden aan de aanwezigen.