Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Burgemeester Zuidplas sluit bedrijfspand na vondst cocaïnewasserij en harddrugs

Burgemeester Han Weber heeft vandaag besloten een bedrijfspand aan de Albert van ’t Hartweg in Nieuwerkerk aan den IJssel te sluiten voor de duur van 12 maanden. In het pand werd op 18 oktober jl. na een melding door de politie een volledig functionerend drugslab aangetroffen.

Cocaïnewasserij
Het betrof hier een cocaïnewasserij van aanzienlijke omvang. In de cocaïnewasserij werd met een chemisch proces verstopte cocaïne uit cacao gehaald. Daarbij werden gevaarlijke chemicaliën gebruikt die in grote hoeveelheden in het bedrijfspand aanwezig waren. Ook hingen er chemische dampen die vrijkomen bij het zogeheten extractieproces. Naast de vondst van hoeveelheden harddrugs, werden ook goederen voor heimelijk drugstransport, persen om cocaïneblokken te produceren en zakken met hennep aangetroffen.

Burgmeester Weber: “Ik ben enorm geschrokken van de vondst van dit drugslab. Naast de vondst van grote hoeveelheden hard- en softdrugs, is de omgeving hier ook ernstig in gevaar gebracht. Niet alleen door het feit dat de georganiseerde drugshandel geweld met zich mee brengt met grote risico’s voor de openbare orde en veiligheid. Maar ook door de aanwezigheid van grote hoeveelheden gevaarlijke chemicaliën, die zonder enige vorm van veiligheidsmaatregelen werden opgeslagen in een bedrijfspand in een woonomgeving. Chemicaliën die zeer brandbaar en explosief zijn en waarmee personen ondeskundig aan de gang zijn gegaan in een daarvoor zeer ongeschikte omgeving. Ik neem dit dan ook hoog op”.

Spoedsluiting
Het bedrijfspand wordt voor twaalf maanden gesloten. Doel hiervan is om de gang naar het pand en de bekendheid hiervan binnen het criminele drugscircuit te doorbreken. Maar ook om de rust en de veiligheid in de omgeving te herstellen. “Het bestuurlijk optreden vanuit mijn kant is een herstelsanctie en is niet bedoeld als straf. Het is aan de politie en het Openbaar Ministerie om het strafrechtelijk onderzoek hier voort te zetten. Gezamenlijk maken we in Zuidplas een vuist tegen dergelijke ondermijnende criminaliteit. Met de sluiting van het bedrijfspand wil ik de rust in de omgeving herstellen en de openbare orde en rechtsorde handhaven. Drugsactiviteiten tasten de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid ernstig aan”, aldus burgemeester Han Weber.

Op basis van de Opiumwet kan de burgemeester lokalen en woningen sluiten indien soft- of harddrugs worden aangetroffen of als er voorbereidende handelingen daaromtrent plaatsvinden.