Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk Zuidplas

Niet afstappen maar Doortrappen

Onder dit motto werden op donderdag 13 oktober en donderdag 20 oktober een tweetal bijeenkomsten georganiseerd vol activiteiten die erop gericht zijn ouderen langer en veiliger te kunnen laten fietsen. De bijeenkomsten zijn onderdeel van het project Het Nieuwe Fietsen van Veilig Verkeer Nederland. Dit project sluit uitstekend aan bij het programma Doortrappen wat in meerdere gemeenten in Zuid-Holland wordt ingezet om samen bij te dragen aan een veiliger fietsklimaat voor oudere fietsers.

Programma
Tijdens de eerste bijeenkomst op 13 oktober kwam de (nieuwe) verkeerskennis aan bod en was er naast een fietscheck ook het behendigheidsparcours waar deelnemers onder begeleiding verschillende praktijksituaties konden beoefenen. Uiteraard waren er veel praktische tips om langer fit en veilig te kunnen blijven fietsen. Zo werd er onder andere gekeken naar de juiste manier van op- en afstappen en hoe men op de juiste manier kan remmen bij een noodstop.

Tijdens de tweede bijeenkomst op 20 oktober kregen deelnemers van een lokale fysiotherapeut voorlichting over het belang van sterke spieren bij het kunnen blijven fietsen. Met verschillende fiets fit oefeningen kan men daar vervolgens thuis mee aan de slag. Als extra onderdeel werd die dag ook de dode hoek van groot verkeer (vrachtwagen of landbouwvoertuig) behandeld.
Ook wethouder Daan de Haas was aanwezig bij de tweede bijeenkomst om de deelnemers welkom te heten en het parcours te fietsen.

Ouderen waren via de Ouderenbond en Ouderenorganisaties aangeschreven. Kon men nu niet deelnemen, dan zijn deze mensen alvaset op de lijst voor volgend jaar. Het programma krijgt namelijk komende jaren een vervolg als onderdeel van het programma Fietsveiligheid voor Senioren.

In het kader van het voorkomen van eenzaamheid was er tijdens de activiteiten een lunch verzorgt.