Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zevenhuizen

Snertwandeltocht voerde langs de deels bevroren Rotte

Op zaterdag 13 januari was er weer de snertwandeltocht van de Zevenhuizensche IJsclub. Er kon gekozen worden uit vier verschillende afstanden, namelijk 5, 7, 9 en 12 kilometer. Een paar vroege lopers waren al eerder vertrokken, maar de officiële start was om 10 uur. Burgemeester Han Weber gaf op het startpunt een symbolisch startschot om de eerste lopers te laten vertrekken. De route van de wandeltocht was aangepast ten opzichte van de afgelopen jaren door het verplaatsen van het start- en finishpunt. Hierdoor ging de 5 kilometer niet meer langs de molenviergang, aangezien de afstand anders te lang zou worden. De andere afstanden kwamen allemaal langs de Bovenmolen, het keerpunt van de 7 kilometer. De 9 kilometer maakte een rondje langs de andere molens van de molenviergang. De 12 kilometer route voerde naar de overkant van de Rotte en ging dan via de Pekhuisbrug weer terug naar het startpunt.

Bij de Bovenmolen, van de familie Ottevanger, waren er allerlei activiteiten voor kinderen. Deze kinderspelen zouden eigenlijk worden geopend door kinderburgemeester Saar Hoogendoorn, maar zij was helaas ziek. Gelukkig had burgemeester Han Weber zijn wandelschoenen meegenomen en liep naar de Bovenmolen om als vervanger van Saar op te treden voor de officiële opening. Hierbij moest hij zijn best doen met ringgooien. Ondertussen stopten veel mensen even bij de koek-en-zopie-stand voor warme chocolademelk, koffie, thee of snert.

De lopers van de 12 kilometer hadden toen nog een aardige wandeling voor de boeg, aangezien ze pas bij kilometer 3,5 waren. Gelukkig was iedereen goed warm gekleed, want langs de Rotte, waarop nog een dun laagje ijs lag en waar ook een stevige wind stond, was het toch nog wel een beetje afzien. Op sommige punten stond echter een pan met snert te wachten, zodat je je kon opwarmen als je het echt koud had gekregen. Ook reed er de hele dag een bus om wandelaars op te halen in verschillende dorpen (en het station van Nieuwerkerk aan den IJssel) en ze naar de startlocatie te brengen. Aan het eind van de dag bracht de bus hen weer terug naar huis of het treinstation.

Een aantal wandelaars (H. Koetsier en C.M. Jansen) hebben tijdens de tocht foto’s genomen en deze naar ons opgestuurd. Deze zijn toegevoegd aan ons fotoalbum op Facebook. De fotocollectie is te bekijken via Facebook