Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zevenhuizen

Koninklijke onderscheiding voor Jan Spruit uit Zevenhuizen

Locoburgemeester Frank van Vliet van de gemeente Delft heeft vandaag op Molen de Roos een lintje uitgereikt aan Jan Spruit uit Zevenhuizen. Tijdens een Bijzondere Gelegenheid vanwege zijn pensionering is Jan Spruit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Spruit
De heer Spruit ontvangt een Koninklijke onderscheiding voor zijn langdurige verdiensten als vrijwillig molenaar op de nog (enig) overgebleven korenmolen van Delft: De Roos, in eigendom van de Vereniging de Hollandsche Molen. Met ontzettend veel enthousiasme en passie zet hij zich daarnaast ook tientallen jaren vrijwillig in voor zowel de molens in het Rottemerengebied als het voortbestaan van de Molenviergang in Zevenhuizen.


Hij speelt een belangrijke rol als lid van het landelijk bestuur binnen het gilde. Voor zowel het gilde van Molenaars als het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde is hij actief. Dankzij zijn gedrevenheid, deskundigheid en inzicht weet hij het ambacht van (koren)molenaar door te geven aan nieuwe molenaars. Hij heeft veel nieuwe molenaars opgeleid.
Op Molen de Roos is hij sinds 2013 hoofdmolenaar. Hij heeft een zeer betekenisvolle bijdrage geleverd aan het in stand houden van De Roos en de ontwikkeling van de molen als werkend monument. Voor de gemeente Delft is hij een ware ambassadeur, omdat hij toeristen rondleidt en demonstraties geeft over het molenaarsambt.


Onderscheidend is dat hij op eigen initiatief bij zijn werkgever GGZ Delfland heeft aangeklopt om cliënten van de dagbesteding van GGZ Delfland een beschutte en veilige werkplek op De Roos aan te bieden. Naast molenaar is hij dus tevens leermeester én praktijkbegeleider.
Sinds 2016 maakt hij deel uit van het bestuur van de Delftse molen.


Thuis in Zevenhuizen is hij als bewoner van een van de molens in de Molenviergang vrijwillig molenaar. Zijn verdiensten beperken zich niet tot het beheer en de bediening van de molen, ook voor de promotie van het erfgoed en de presentatie aan een breed, veelal langsfietsend publiek treedt hij naar voren. Dit geldt ook voor educatieve activiteiten aan basisschoolgroepen. Verder is hij actief voor de Vereniging Molenvrienden, die hij met raad en daad bijstaat.

Ook iemand voordragen voor een lintje?
Kijk voor meer informatie op www.zuidplas.nl > Koninklijke onderscheidingen

Foto: gemeente Zuidplas