Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zevenhuizen

Delegatie Europarlementariërs maken een agrarische tour door Nederland

Dinsdag 16 mei bezocht een delegatie Europarlementariërs van de Landbouwcommissie een boerderij in Zevenhuizen. Ze werden ontvangen door Moerkapellenaar Martin van der Spek (hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard).

De delegatie werd geleid door de Duitse Europarlementariër Norbert Lins (Voorzitter van de Landbouwcommissie van het Europees Parlement) Daarna waren SGP’er Bert-Jan Ruissen, CDA’er Annie Schreijer-Pierik en de Italiaanse socialist Daniela Rondinelli bij de tour aanwezig. Namens de fractie van ChristenUnie/SGP Zuidplas was raadslid Willem-Jan Verdoes aanwezig.

Agrariër Maarten Paul gaf een presentatie over zijn bedrijf. Hij is al decennia boer en ziet volop toekomst voor de agrarische sector is Zuidplas. De opvolging voor het bedrijf staat al klaar om het over te nemen. Namens de Land-en Tuinbouwvereniging Rottepolders (LTVR) gaf Gerard Bac een toelichting over de rijkdom van de polders in Zevenhuizen en Moerkapelle. Het behoort tot één van de meest vruchtbare landbouwgebieden van Nederland, zo werd betoogd. Er wordt hier voedsel geproduceerd voor Nederland en het westelijk deel van Europa op een efficiënte en duurzame manier.

Tegelijkertijd zijn er ook zorgen geuit. Er worden tal van ruimteclaims gelegd op de gebieden van de agrariërs. Zo zijn er maatschappelijke opgaven zoals woningbouw, recreatie en energieopwekking. De zorg is dat er hierdoor meer vruchtbaar landbouwgrond verloren dreigt te gaan.

Voor alle genodigden was het helder dat sterke en vruchtbare gebieden als de Rottepolders cruciaal zijn voor de voedselveiligheid van Nederland en Europa, en de florerende bedrijven een toekomst verdienen.