Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Moordrecht Nieuwerkerk

Hollandse IJsselkering tot halverwege de nacht gesloten

Vanwege de hoge waterstanden is de Hollandsche IJsselkering op 15 januari 2023 voor de eerste keer dit stormseizoen gesloten. De waterstand in de Hollandsche IJssel zal naar verwachting net boven de 2 m NAP uitkomen.

Om het achterliggende gebied te beschermen, is de Hollandsche IJsselkering op 15 januari tussen 17.00 en 17.30 uur dicht gegaan. De kering blijft dan dicht tot zij halverwege de nacht (bij laag water) weer opengaat.

Laagstgelegen stuk Nederland
De Hollandsche IJsselkering is bij hoogwater en stormvloeden ‘de grendel van Holland’. De kering sluit als het water naar verwachting boven de 2 m NAP uitkomt. Dit zorgt ervoor dat de kering altijd gesloten is bij waterstanden van 2.25 m boven NAP bij Krimpen aan den IJssel.

De Hollandsche IJsselkering beschermt het zuiden van Rotterdam tot en met Gouda tegen overstromingen. Ook beschermt de kering het dichtbevolkte en laagstgelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Stormseizoen
Tussen 1 oktober en 15 april is het stormseizoen. Een storm komt in deze periode vaker voor dan in het voorjaar en zomer. Gemiddeld is de kering 3 tot 4 keer per jaar gesloten om te voorkomen dat bij extreem hoogwater het water het land binnen dringt. Vorig stormseizoen (2021-2022) is de kering 10 keer gesloten.