Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zuidplas

Burgemeester Han Weber: ‘Ondernemers zien meer dan ze denken!’

Geef criminaliteit geen ruimte. Deze oproep doen de gemeente Zuidplas en Meld Misdaad Anoniem (M.) in een nieuwe campagne tegen misstanden op bedrijventerreinen. Criminelen misbruiken regelmatig leegstaande panden of bedrijven die verlies draaien. Dit heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid van werknemers en ondernemers. De gemeente wil getuigen laten weten hoe ze veilig verdachte activiteiten kunnen melden. De campagne is onderdeel van het Actieprogramma Veilig Ondernemen en helpt werknemers en pandeigenaren te beseffen wat ze kunnen doen.

Bedrijventerreinen zijn aantrekkelijke schuilplekken voor criminelen. Ze liggen vaak uit het zicht, ver van drukke centra. Bedrijfspanden worden gebruikt voor de productie van drugs of om wapens, illegaal vuurwerk of explosieve stoffen op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld in een gebouw met meerdere bedrijven leiden tot levensgevaarlijke situaties. Daarnaast mengen criminelen zich in noodlijdende bedrijven om ze te gebruiken voor smokkel, diefstal van voertuigen, uitbuiting van medewerkers of om geld wit te wassen. Dit soort georganiseerde criminaliteit gaat vaak gepaard met bedreigingen en geweld richting kwetsbare ondernemers of verhuurders.

Veilige bedrijventerreinen

De veiligheid op bedrijventerreinen heeft onze volle aandacht omdat criminaliteit meer invloed heeft dan mensen denken, vertelt burgemeester Han Weber:

“Ook in Zuidplas zien we veel criminaliteit op de bedrijventerreinen, zoals handel en productie van drugs, diefstal, verkoop van gestolen goederen en uitbuiting van personeel. Dat levert gevaarlijke situaties op. Helaas onderschatten mensen vaak de risico’s hiervan. Ze willen zich niet met andere ondernemers bemoeien of zijn bang betrokken te raken. Dat is geen goede zaak. Juist met meldingen van getuigen kan veel ellende worden voorkomen. Je moet er niet aan denken dat er een explosie in je gebouw is of dat een werknemer betrokken raakt bij een gevaarlijke situatie.”

Cruciale rol van ondernemers

Ondernemers en werknemers zien vaak signalen die anderen niet zien. Zij vermoeden het als eerste als er iets niet klopt bij een bedrijfspand of als een ondernemer in een kwetsbare situatie zit. Dat kan gaan om activiteiten op vreemde tijden, regelmatige bezoekjes van onbekende personen of auto’s, in het geheim slepen met tassen of spullen, overdreven camerabeveiliging of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort kleine signalen. De campagne helpt om afwijkend gedrag te herkennen.

Inhoud campagne

In de campagne wordt actief samengewerkt met lokale partners zoals politie, handhavingsdiensten, Platform Veilig Ondernemen en de ondernemers zelf. Zij worden geïnformeerd met campagnemateriaal en doelgroepgerichte acties. Via een online campagne zien mensen waar ze op moeten letten en hoe ze veilig een verdachte situatie kunnen melden.

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt Meld Misdaad Anoniem 20.000 meldingen naar de politie en andere partners waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.