Afgelopen donderdagavond vond in Zuidplas een lezing plaats over de omvang en gevolgen van de armoede- en schuldenproblematiek in Nederland, gepresenteerd door Nadja Jungmann, een vooraanstaand trainer in gespreksvaardigheden, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek, die de hoofdspreker was. Jungmann (1974) is sinds 2010 lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht en werd in september 2022 benoemd als bijzonder hoogleraar bijzondere aspecten van het privaatrecht (specialisatie schuldenproblematiek) aan de Universiteit van Amsterdam. Ze besprak de huidige situatie en ontwikkeling van de schuldenproblematiek, en hoe dit de dagelijkse gang van zaken en de gezondheid van mensen beïnvloedt. Ondanks nieuwe wetgeving en beleid blijft de problematiek hardnekkig. Ze gaf haar visie op wat er nodig is om deze uitdagingen zowel landelijk als lokaal aan te pakken.
Naast de lezing konden de aanwezigen twee interactieve workshops volgen, waarbij er keuze was uit drie onderwerpen. De eerste optie was “Aanmeldroute Schuldhulpverlening door de IJsselgemeente,” waarin werd toegelicht hoe het schuldhulpverleningsproces in Zuidplas werkt en hoe cliënten hierin ondersteund kunnen worden. Een tweede keuze was de workshop “Betaalbaarheid van Zorg,” waarin in samenwerking met de Zorgverzekeringslijn handvatten werden gegeven om mensen te begeleiden bij het maken van een weloverwogen keuze voor een zorgverzekering. De derde mogelijkheid was een “Training Gespreksvaardigheden,” onder leiding van Nadja Jungmann, waarin essentiële vaardigheden voor effectieve begeleiding werden behandeld.
De avond bood een waardevolle kans voor zorgprofessionals en maatschappelijk werkers om nieuwe kennis op te doen en ervaringen uit te wisselen over het terugdringen van schulden en armoede.