Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Nieuwerkerk

Hoogheemraadschap treft in heel Schieland en de Krimpenerwaard PFAS aan in water

In Schieland en de Krimpenerwaard zitten vrijwel overal PFAS-stoffen in het water. Dit blijkt uit onderzoek dat het hoogheemraadschap onlangs heeft uitgevoerd vanwege de algehele zorgen rondom deze schadelijke stoffen.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende chemische stoffen, die worden gebruikt in bijvoorbeeld regenkleding, pannen, verf en cosmetica. Bij productie en gebruik komen die stoffen via afvalstromen terecht in het milieu. Dat is zorgelijk omdat PFAS-stoffen niet of nauwelijks afbreken.

Screening op 35 PFAS-stoffen

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft 26 grote wateren en officiële zwemlocaties onderzocht op de aanwezigheid van 35 verschillende PFAS-stoffen. Uit deze screening blijkt dat PFAS in het hele werkgebied voorkomen. Op de locatie met de minste PFAS zijn 15 van de 35 gemeten stoffen aangetroffen en op de locatie met de meeste PFAS 20 van de 35 stoffen.

Meer PFAS bij inlaatpunten

Om in het hele werkgebied de waterstand op de juiste hoogte te kunnen houden, laat het hoogheemraadschap op verschillende locaties water het gebied in. Verhoogde concentraties PFAS komen vooral voor op plekken waar water het gebied wordt ingelaten.

Zwemwater

Volgens de onderzoeksresultaten vormt de aanwezigheid van PFAS in Schieland en de Krimpenerwaard geen risico voor zwemmers. De hoeveelheden PFAS die bij de screening zijn gemeten, liggen ruim onder de tot op heden gebruikte risicogrenswaarde voor zwemmers, zoals bepaald door het RIVM.

Eten van vis

Van diverse PFAS-stoffen komen de gemeten concentraties boven de risicogrenswaarde uit, die het RIVM heeft aanbevolen voor het levenslang dagelijks veilig kunnen eten van vis en schaaldieren. Wat hierbij een rol speelt, is dat PFAS-stoffen ophopen in het weefsel van organismen (levende wezens). Door deze stapeling neemt de hoeveelheid schadelijke stoffen hoger in de voedselketen toe, omdat dieren planten en andere diertjes eten waarin PFAS zitten.

Het hoogheemraadschap heeft betrokken instanties geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in Schieland en de Krimpenerwaard.

Aanpak bij de bron

PFAS horen niet thuis in grond- en oppervlaktewater en in de bronnen voor drinkwater. De stoffen zijn schadelijk en breken niet of nauwelijks af, waardoor ze zeer lang aanwezig blijven in het milieu. Het hoogheemraadschap steunt met de Unie van Waterschappen en de hele watersector het voorstel, om zo snel mogelijk de productie en het gebruik van PFAS volledig te verbieden.