Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Zevenhuizen

Herdenking bij ‘Spiegeling naar de Toekomst’

Op woensdag 23 april 2025 vond in Zevenhuizen de herdenking plaats bij het oorlogsmonument ‘Spiegeling naar de Toekomst’. De plechtigheid werd bijgewoond door leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Nessevliet, samen met hun onderwijzers, wethouder Frans Klovert, trompettist Ineke Boer, de huidige bewoner van het Jachthuis Daniël de Witte en overige belangstellenden.

Het monument bevindt zich in de buurt van Jachthuis The Jolly Duck, waar tijdens de bezettingsjaren verschillende onderduikers en verzetsmensen een schuilplaats vonden. The Jolly Duck was de bijnaam van het vliegtuig — een B-24H Liberator — waarmee de Amerikaanse piloot John McCormick vloog. Dit toestel werd op 25 februari 1945 geraakt door Duits luchtafweergeschut en moest een noodlanding maken in de Geerpolder bij Zoetermeer. Op 29 april 1945 vond een overval plaats bij het Jachthuis door de Duitsers, waarbij twee mensen om het leven kwamen: de Amerikaanse piloot John McCormick en de Zoetermeerse verzetsman Jacob van Rij.

Karen Bouthoorn, leerkracht van groep 8, vertelt dat de school via het Nationaal Comité 4 en 5 mei het oorlogsmonument heeft geadopteerd. De leerlingen hebben vooraf zelf nagedacht over de vormgeving van de herdenking. Marilien Geuze voegt toe hoe belangrijk het is dat kinderen zich realiseren dat vrijheid — zelfs na 80 jaar — niet vanzelfsprekend is.

Voorafgaand aan de herdenking vertelde Daniël de Witte op school over het Jachthuis en wat zich daar in oorlogstijd heeft afgespeeld. Vervolgens brachten de leerlingen een bezoek aan de Oudheidskamer, waar een tentoonstelling te zien was over Moerkapelle, Oud Verlaat en Zevenhuizen in oorlogstijd. Ze konden daar diverse voorwerpen en schilderijen uit die periode bekijken.

Tijdens de herdenking legden Kate en Yasmin bloemen bij het monument, waarna Liv, Fleur en Loïs gedichten voordroegen. Trompettist Ineke Boer blies de taptoe, gevolgd door twee minuten stilte. Na het zingen van het Wilhelmus werd het gedicht van Noa voorgedragen. Tot slot legden alle aanwezigen bloemen bij het monument.

Wethouder Frans Klovert benadrukte nog eens het belang van het overdragen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aan kinderen, en hoe waardevol het is om te herdenken en in vrijheid te kunnen leven.

Marije Domenie, directeur van basisschool De Nessevliet, zei: “Het is goed om iets actiefs te doen met en voor de kinderen, want alleen een verhaal vertellen is onvoldoende. De uitleg van Daniël de Witte, het bezoek aan de Oudheidskamer, het samen herdenken — dat maakt het allemaal veel tastbaarder.”

Het oorlogsmonument, met het gedenkteken, verbeeldt een spiegeling naar de toekomst: om de democratie in stand te houden is waakzaamheid geboden.

HZ

Click here to display content from SoundCloud.
Learn more in SoundCloud’s privacy policy.

Click here to display content from SoundCloud.
Learn more in SoundCloud’s privacy policy.