Jaarlijks deelt Cyclus hoe het gaat met de inzameling van afval en waardevolle grondstoffen in de aangesloten gemeenten. We zien in 2024 geen grote regionale veranderingen ten opzichte van 2023. We zien dat het afvalscheidingspercentage gelijk is gebleven en een positieve ontwikkeling op het gebied van het totale aanbod van afval en waardevolle grondstoffen. Ook dit jaar zijn deze cijfers positiever dan het landelijke gemiddelde. Nieuw dit jaar is het recyclepercentage, dat in de regio uitkomt op 58%.
Afval scheiden blijft belangrijk
In 2024 is gemiddeld 67% van het afval in de regio gescheiden ingezameld. Hoewel dit 1% lager is dan vorig jaar, blijft het een mooi resultaat dat laat zien dat afval scheiden nog altijd de standaard is voor veel inwoners.
Het gemiddelde scheidingspercentage in Nederland ligt op 61% in 2023 (de landelijke afvalcijfers over 2024 zijn nog niet beschikbaar). In de Cyclus-regio scoort Kaag en Braassem het hoogst met 75%. Gouda is met 61% een van de koplopers van het G40-stedennetwerk. De G40 bestaat uit 41 (middel)grote steden die te maken hebben met vergelijkbare vraagstukken.
Alle Cyclus-gemeenten met een diftar-inzamelsysteem scoren boven het landelijke gemiddelde. Gemeenten zonder diftar-inzamelsysteem blijven achter in het scheidingspercentage. Diftar is een manier van afvalinzameling waarbij huishoudens betalen op basis van de hoeveelheid restafval die ze aanbieden, om zo afvalscheiding en -vermindering te stimuleren.
Minder afval per inwoner
In bijna alle gemeenten is de totale hoeveelheid aangeboden afval gedaald in de afgelopen vier jaar. In 2023 werd er in totaal 444,7 kilo per inwoner per jaar ingezameld. In 2024 was dit aantal 441,6 kilo per inwoner. Dit sluit mooi aan bij de landelijke ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Gemiddeld werd er 144 kilo grof en fijn restafval ingezameld per inwoner. Dit is gelijk aan vorig jaar en lager dan het landelijke gemiddelde van 177 kilo per inwoner in 2023.
Recyclepercentage
Nieuw dit jaar is het recyclepercentage. Dit cijfer laat zien hoeveel van de ingezamelde grondstoffen ook écht gerecycled kunnen worden. Niet alle ingezamelde grondstoffen zijn geschikt voor recycling, vaak door vervuiling. Zo kan bijvoorbeeld GFT+E (groente-, fruit- en tuinafval + etensresten) niet worden verwerkt als er plastic of ander restafval tussen zit.
Het recyclepercentage wordt steeds belangrijker omdat Europa onlangs een nieuwe norm van 65% heeft gesteld. Cyclus behaalt een regionaal gemiddelde van 58%. De gemeente Kaag en Braassem scoort goed op dit gebied met 65%. Samen met de gemeenten wordt gekeken welke stappen nodig zijn om nog dichter bij deze Europese norm te komen.
Sterke regionale prestaties
De Cyclus-gemeenten doen het over het algemeen beter dan het landelijke gemiddelde, zowel in het scheiden van afval als in het aanbieden van restafval. Dat is een mooie opsteker en laat zien dat we op de goede weg zijn. Tegelijkertijd blijft het belangrijk om aandacht te houden voor het goed scheiden en aanbieden van afval. Alleen door samen met gemeenten en inwoners scherp te blijven, zetten we stappen richting een duurzamere en meer circulaire regio.
Toekomst
Cyclus blijft zich inzetten voor minder afval, betere scheiding en meer hergebruik. Ook in 2024 zijn hierin mooie stappen gezet. Zo hebben kringloopcontainers op milieustraten en samenwerkingen met lokale circulaire initiatieven het hergebruik van materialen versterkt. De inzet van kwaliteitscontroleurs, de pop-up milieustraat en de Mobiele Milieustraat heeft in diverse gemeenten geleid tot betere scheidings- en recycleresultaten. Daarnaast hebben verschillende communicatietrajecten bijgedragen aan meer bewustwording onder inwoners. Een veelbelovende stap in 2025 is de start van het nieuwe demontagebedrijf, ‘t Circkelhuis. Het demontagebedrijf gaat grof huishoudelijk afval demonteren, zodat
waardevolle materialen apart ingezameld en gerecycled kunnen worden. Dit initiatief zal naar verwachting een positieve impuls geven aan de cijfers van 2025 en 2026.