Afgelopen nacht, van 4 op 5 mei, is in Wageningen, de Stad der Bevrijding, traditioneel het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken tijdens ‘Vuur van de Vrijheid’. Aan het einde van deze ceremonie startte de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. In totaal verspreiden 5.000 estafettelopers uit 229 loopgroepen het Nationale Bevrijdingsvuur naar 201 gemeenten, waarmee ruim twee derde van Nederland wordt bereikt in dit unieke jubileumjaar. De deelnemers lopen de hele nacht met het Bevrijdingsvuur in estafettevorm naar hun thuisgemeente – zo ook naar de gemeente Zuidplas.
Team Zeparo, dat jaarlijks meedoet aan de Roparun en bestaat uit leden uit Moerkapelle, Moordrecht, Zevenhuizen en Nesselande, haalde het Bevrijdingsvuur op in Wageningen. Jan-Tjeerd de Jong en Ton van der Bildt van Theater voor Iedereen namen het initiatief om hieraan mee te doen. “We wilden iets extra’s doen vanwege tachtig jaar vrijheid,” vertelde Jan-Tjeerd. “Na overleg met de Oranjecomités van Moerkapelle en Zevenhuizen – zij hadden al eerder het Bevrijdingsvuur ontvangen – is een groepje lopers en fietsers bereid gevonden om ook vanuit onze dorpen mee te doen.” Vandaar dat nu ook Nieuwerkerk en Moordrecht deelnemen.



Er is gelopen van Zevenhuizen/Moerkapelle via Nieuwerkerk naar Moordrecht. In Moordrecht werd het groepje verwelkomd door de Slagwerkgroep KNDA en belangstellenden. Het Vrijheidsvuur werd vervolgens naar het oorlogsmonument op de oude begraafplaats aan de Julianastraat gebracht.
Daar werden twee toespraken gehouden door initiatiefnemer Jan-Tjeerd de Jong en wethouder Daan de Haas. Deze zijn te beluisteren in het geluidsfragment bij dit verslag. Daarna plaatsten de lopers – Evelien, Aniek, Walter, Stefan en Loeanne – de brandende fakkels bij het monument.
Daan de Haas: “Wat een mooi moment is dit. Gisteren waren we samen bij de Dodenherdenking en woonden we aansluitend in de Dorpskerk de voorstelling bij over het dagboek van Leendert Oosterom.” Daan vond het een indrukwekkende voorstelling over Leendert, een Moordrechtenaar die tijdens een razzia werd opgepakt en uiteindelijk naar Duitsland werd gebracht, waar hij tewerkgesteld werd voor de Duitsers. Daan vervolgt: “En vandaag is er dan het Bevrijdingsvuur, dat vanuit Wageningen naar Moordrecht is gebracht. Dit hoort bij elkaar: het herdenken van de slachtoffers en het beleven van de vrijheid.”
Video uit de Dorpsstraat richting de kerk van de optocht: Facebook
HZ