Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zevenhuizen

Oorlogsmonument Zevenhuizen verplaatst voor waardige Herdenking

Het college van de gemeente Zuidplas heeft besloten het oorlogsmonument te Zevenhuizen te verplaatsen naar een meer geschikte locatie voor de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. Momenteel staat het monument op de linkerhoek van de Raadhuishof en de Dorpsstraat, maar deze locatie biedt niet de gewenste waardigheid voor de herdenkingsceremonie.

Na gesprekken met belanghebbenden en het lokale comité 4 en 5 mei, heeft het college toegezegd de verplaatsing te onderzoeken en uit te voeren. Hoewel de realisatie voor 4 mei 2024 niet haalbaar bleek door capaciteitsdruk, wordt nu gemikt op het eerste kwartaal van 2025. Dit sluit aan bij de viering van 80 jaar Vrijheid in Nederland.

Er zal een participatietraject worden opgestart om inwoners te betrekken bij het kiezen van een nieuwe locatie. Hierbij wordt gekeken naar behoud van de huidige vorm en materialisatie van het monument, alsmede naar praktische aspecten zoals ruimte voor ceremoniële handelingen.

De gemeente zal na de zomer een participatienota presenteren, gevolgd door onderzoek naar de technische staat van het monument. Als verplaatsing technisch mogelijk blijkt en het participatietraject positief uitvalt, zullen de werkzaamheden naar verwachting begin 2025 van start gaan.