Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zevenhuizen

Tendensen in de hedendaagse kunst

Toen Pablo Picasso zijn Demoiselles d’Avignon maakte, had hij geen idee welke deksel hij van de doos van de tijdsgeest haalde. Hij gaf als kunstenaar vorm aan de behoefte om met een experiment iets te zeggen over 1907.

In het licht van nu kunnen we uitleggen waarom later de abstractie een logisch antwoord was in de jaren daarna. We kennen onze Mondriaans, Hilma af Klints en Kandinsky’s. Het helpt dat we kijken naar een tijd die al een eeuw achter ons ligt. We hebben afstand en nemen gemakshalve de maatschappelijke, politieke en wetenschappelijke ontwikkelingen mee in onze theorie.

Maar hoe zit dat met de kunst van nu? We zitten met onze neus op de tijd. Nog nooit werd de mens voorzien van zoveel informatie over de wereld als nu. Maar kunnen we daardoor ook zien wat de grote ontwikkelingen zijn? Wordt de informatie kortom tot kennis? Kunst probeert altijd een antwoord te geven op de tijd. Bewust of onbewust is een kunstenaar als kind van de tijd bezig om het onzichtbare zichtbaar te maken. Hij/zij/het kan niet anders.

De kunsthistoricus Peter Thissen trekt de stoute schoenen aan en gaat een poging doen om zicht te krijgen op de tendensen in de kunstwereld van nu. Wat valt op als je naar de hedendaagse kunst kijkt? In ieder geval zijn we het l’art pour l’art-principe allang kwijt. Het kunstwerk is niet meer een ding an sich. Het staat voor een diepere waarheid die achter het voorwerp ligt. De kunst wil een ander verhaal vertellen, soms een parallelle werkelijkheid verbeelden. Maar tevens is de kunst recalcitrant en ongrijpbaar.

Gaat het Peter lukken? We gaan het zien. Het wordt een interessante en gezellige avond. Er komen heel wat nieuwe kunstenaars voorbij en wie weet heeft u na afloop de staart van de tijdsgeest wel te pakken.

De lezing wordt gehouden in dorpshuis Swanla, Burg. Klinkhamerweg 86, Zevenhuizen, en duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Vanaf heden kunt u zich voor deze lezing inschrijven en betalen.

Voor de lezingen geldt de volgende betalingsregeling:

Voorkeur heeft vooraf inschrijven en betalen:
Inschrijven via: sbkzuidplas@gmail.com met vermelding van Lezing 25 juni
Betaling: op rekening NL85RABO 0316 1614 89 o.v.v. Lezing 25 juni
Vrienden betalen: €5. Overige belangstellenden: €12.
Bij betaling aan de zaal op de avond van de lezing liefst per pin betalen. Cash alleen indien niet anders mogelijk.