Zuidplas Online

met het laatste nieuws uit Zuidplas

Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Elke zaterdag en zondag tussen 13 en 14 te beluisteren op www.ijsselstreekradio.nl
Zevenhuizen

Slimme zonnebrandpaal aan Zevenhuizerplas geplaatst

Wie op een stralende zomerdag Zuidplas komt beleven wil dat natuurlijk op een veilige en gezonde manier. We herkennen het allemaal wel, na een mooie, zonnige dag kom je knalrood thuis. Op het strand aan de Zevenhuizerplas nabij de Strandgaper (Oud Verlaat/Rottemerengebied) vind je daarom vanaf vrijdag 8 juli 2022 een slimme zonnebrandpaal. Je kunt je hier gratis insmeren én hij toont wanneer je moet smeren.

Goed smeren is belangrijk, maar mensen staan vaak niet stil bij de blijvende schade die verbranding van de huid oplevert. Maar liefst 20% van de Nederlanders krijgt te maken met een vorm van huidkanker. Nederland staat in de EU zelfs op de tweede plek van het meeste aantal gevallen van melanoom, een vorm van huidkanker. De gemiddelde Nederlander kan zich dus beter beschermen tegen de gevaren van de zon.
De zonnebrandpaal op het strand aan de Zevenhuizerplas helpt de strandbezoeker en voorbijganger bewust te worden van het belang van smeren.

Terugdringen huidkanker met smeren, kleren en weren
Huidkanker is met 52% de meeste voorkomende kanker in Nederland. Het aantal diagnoses loopt hard op de afgelopen jaren, inmiddels zijn er meer dan 70.000 nieuwe jaarlijkse gevallen.
De grootste oorzaak is te lange blootstelling van de huid aan de zon. De oplossing is daarom vrij simpel: Smeren, kleren en weren.

Smeeradvies
Op de zonnebrandpaal word je geadviseerd of je wel of niet dient te smeren. Dit wordt gedaan op basis van hoe hoog de UV-index – het risico om te verbranden – op dat moment is.
Vanaf UV-Index 3 wordt insmeren belangrijk, na 25 minuten kan een onbeschermde huid al rood kleuren. In Nederland loopt het smeerseizoen vanaf ongeveer mei tot en met september.

De zonnebrandpaal wordt geleverd door Sundo, meer informatie is te vinden op hun website: Sundo | huidkanker preventie